Busz szélvédőjébe csapódott egy szarvas Pilismarótnál

Sem a jármű, sem a szarvas nem járt jól. Ha autót vezetsz, most, a szarvasbőgés idején neked sem árt jobban figyelni az utakon. Cikkünkben kifejtjük, hogyan készülhetsz fel legjobban a vadbalesetre.

Szerző:
TM/Index/11-es út Facebook
Fotó:
facebook.com / Esztergom-Kertvárosi Polgárőrség
123rf.com
2018. szeptember 21.

Sem a jármű, sem a szarvas nem járt jól. Ha autót vezetsz, most, a szarvasbőgés idején neked sem árt jobban figyelni az utakon. Cikkünkben kifejtjük, hogyan készülhetsz fel legjobban a vadbalesetre.

A 11-es út Facebook-csoportba feltöltött poszt tanúsága szerint a baleset a 880-as járattal történt, 2 kilométerrel Pilismarót után, szeptember 20-án délután. Az Index egyik olvasója azt írta, hogy a szarvas egy szlovák rendszámú Skoda elé ugrott, majd a szemből érkező busz szélvédőjébe csapódott.

 


Vadbalesetek egész évben előfordulhatnak, de például az ősznász vagy a szarvasbőgés idején fokozottabb a veszély, így nem árt még körültekintőbben vezetni. Ezzel együtt a vadbaleset sokszor kivédhetetlen, mert az állatok sokszor hirtelen, féktávon belül kerülnek az autó elé.

 

Csak az éberség és az óvatosság segíthet

 

 

A balesetek elkerülése érdekében figyeld a vadveszélyt jelző táblákat, és ne csak előre nézz, pásztázd az út menti környezetet is! Előfordulhat, hogy sáros vadnyomok figyelmeztetnek az állatok jelenlétére. Érdemes behúzódni az út középvonala felé, mivel a szélén nehezebb időben észrevenni és elkerülni a felbukkanó állatokat. Léteznek vadriasztók, vadsípok is, amelyek hatásosságáról megoszlanak a vélemények, de elvileg egy speciális hanghatással elriaszthatják a vadakat. Ha már elkerülhetetlen az ütközés, a kisebbik rossz, ha nem próbálod az utolsó pillanatban kikerülni a vadat, inkább fékezz teljes erőből, és markold a kormányt!

 

Ha megesett a baj

 

 

Amennyiben megtörtént a baleset, a rendőrséget kell értesítened (illetve a mentőket, ha szükséges). Ők szólnak a helyi vadásztársaság munkatársának és rögzítik a baleset körülményeit, felmérik a keletkezett károkat. Fontos tudnod, hogy az állat elvitele a jogszabályok értelmében lopásnak számít. A vad alapesetben az állam tulajdonában áll, halála után pedig a területen vadászatra jogosulté lesz.

 

A vadveszélyt jelző tábla

 

A tábla kihelyezését a vadászati törvény szerint a vadásztársaság kezdeményezheti. Oka lehet baleset, vadveszély, de a környezet is indokolhatja, például ha az erdő az út egyik felén, míg a tó vagy folyó, ahova az állatok inni járnak, a másik felén található.

 

 

Ugyan nincs szó szerint jogszabályba foglalva, vadveszélyt jelző tábla hiányában a gyakorlatban többnyire a vadásztársaságnak kell fizetnie a kárt. Ha viszont kint volt a tábla, a gépjármű sofőrjének kell a zsebébe nyúlnia, feltéve, ha nincs teljes körű casco biztosítása. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással sajnos nem vagy kinn a vízből, a biztosító csak olyan baleseteknél fizet, amelyet egy másik, biztosítással rendelkező autó okozott.

 

Vad összegek a vadért

 

Ha a baleset a saját hibádból történt, és az állat elpusztult, súlyos költségekre számíthatsz. Egy üregi nyúl vadgazdálkodási értéke 10 000 Ft, egy 350 grammosnál nehezebb aganccsal rendelkező őzbaké, csakúgy, mint egy 18 centiméternél hosszabb agyarat viselő vaddisznóé 600 000 Ft, a legrosszabbul pedig akkor jársz, ha egy több mint 10 kilós trófeával bíró gímszarvasbikával akadsz össze, ebben az esetben ugyanis már 3 750 000 Ft-ról van szó.

 

 

Ha a tábla is kinn volt, és a sofőr is betartotta a KRESZ-t, a vadászatra jogosult és az autós is a saját kárát viseli. Ami a személyi sérülést illeti, mindenképpen jól jön, ha rendelkezel balesetbiztosítással.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Elütötték, még is mázlija volt a kisrókának

Terepjáró gázolt el egy szarvast az M5-ön

Cikkajánló