Covidos volt, elpusztult a bükki szervál

Pénteken elpusztult a Bükkben befogott szervál. Az állat boncolását még aznap elvégezték, és a vizsgálatok megállapították, hogy halálát Covid19 koronavírus betegség okozta.

Fotó:
Budapest Zoo (Kiemelt kép)
Forrás:
Fővárosi Állat-és Növénykert
2021. november 29.

Pénteken elpusztult a Bükkben befogott szervál. Az állat boncolását még aznap elvégezték, és a vizsgálatok megállapították, hogy halálát Covid19 koronavírus betegség okozta.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Afrikában őshonos vadmacskát, amely napokig barangolt Borsodnádasd környékén, kedden fogták be a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Az állatot még aznap a Fővárosi Állat-és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére szállították, ahol fűtött férőhelyről, illetve megfelelő táplálékról gondoskodtak számára. A szervál nem volt túl jó kondícióban a bekerülésekor. Valószínűleg a megelőző napokban nemigen evett, és talán nem is ivott, jó jel volt viszont, hogy a mentőhelyen azonnal elfogadta a neki kínált vizet és táplálékot.

Pénteken reggel aztán rosszabb lett az állapota, légúti megbetegedésre utaló, sőt idegrendszeri tüneteket is mutatott. Az állat antibiotikumot és többféle gyulladáscsökkentőt, illetve fájdalomcsillapítót is kapott, de sajnos az állatorvosok erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni. A boncolást és a hozzá kapcsolódó vizsgálatokat még aznap elvégezték az Állatorvostudományi Egyetemen, illetve külső laborokban. Ezek során megállapították, hogy az állat pusztulását Covid19 koronavírus betegség okozta – olvasható a Fővárosi Állat-és Növénykert közleményében.

A koronavírus világjárvány kitörése óta a világ számos állatkertjében mutatták ki a pandémiáért felelős SARS-CoV2 vírust egzotikus macskafélék szervezetéből.

Az első ilyen esetre 2020 tavaszán került sor a Bronx-i Állatkert nagymacskáinál. A betegség a legtöbb állatnál enyhe lefolyású volt, de például egy nebraskai állatkertben három hópárduc elpusztult a vírus okozta megbetegedés miatt.

A fővárosi állatkertben eddig egyetlen állat sem lett covidos, de a szakemberek mind a vírus kimutatására, azaz a tesztelésre, mind az állatok gyógykezelésére felkészültek a nemzetközi állatkerti protokollok alapján.

A covidos szervál végig az állatkert többi lakójától elkülönítetten, a karanténozási szabályoknak megfelelő férőhelyen tartózkodott. A róla az elmúlt napokban gondoskodó állatkerti szakemberek mindegyike védettséggel rendelkezik, de a biztonság kedvéért minden érintett munkatársnál Covid-tesztet is végeztek.

A bükki szervál nyilvánvalóan már jóval azelőtt megfertőződhetett, hogy befogták volna, és azt ugyan nem tudni, hogy normális körülmények között a szervezete legyőzte volna a vírust, de az, hogy napokig, sőt talán hetekig étlen-szomjan a csípős hidegben kellett lennie, biztos, hogy nem segített – írja a közlemény.

Az állat korábban valószínűleg házikedvenc lehetett, s vagy megszökött korábbi tartójától, vagy esetleg szándékosan engedték el.

A hazai erdők egyáltalán nem jelentenek ideális élőhelyet egy szervál számára, különösen a mostani hideg időben, hiszen egy melegigényes, trópusi állatról van szó.

Arról már nem is beszélve, hogy korábban bizonyára mindig embertől kapta az ennivalót, tehát valószínűleg nem is tudott volna magának segítség nélkül táplálékot találni. Ezért is volt fontos, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai sikeresen befogták a szervált, majd az Állatkertbe szállították.

Cikkajánló