Csirkehúsba rejtett méreg végzett a védett ragadozómadarakkal

Egerészölyvek és barna rétihéják estek áldozatul a Mórahalom határában történt mérgezésnek. A rendőrség nyomozást indított.

Szerző:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága
Fotó:
Krnács György / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2023. április 26.

Egerészölyvek és barna rétihéják estek áldozatul a Mórahalom határában történt mérgezésnek. A rendőrség nyomozást indított.

Egy gazdálkodótól érkezett bejelentés a természetvédelmi őrszolgálathoz április 20-án, hogy a területen járva elhullott ragadozómadarakat talált – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján. A helyszínre kiérkező természetvédelmi őrök két egerészölyv, két barna rétihéja és egy szarka tetemét azonosították. A tetemek elhelyezkedése (eltérő fajú egyedek közel egymáshoz) és testhelyzete (görcsösen összeszorított lábak, hátravetett fej) egyértelműen arra utaltak, hogy a madarak mérgezés áldozatai lettek.

A természetvédelmi őrök keresőkutyával is átvizsgálták a környéket, és négy újabb barna rétihéja és egy egerészölyv tetemére bukkantak. A tíz védett ragadozó pénzben kifejezett természetvédelmi összértéke 375 000 Ft. A nyomok alapján a mérget csirkehúsba rejtve szórták szét a területen. Mivel természetkárosítás bűncselekményének gyanúja merült fel, a helyszínelést követően a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.

A mérgezéses esetek többségében a karbofurán tartalmú növényvédőszerek okozzák a pusztulást. Bár a szert az EU-ban már 2008-ban betiltották, a szándékos mérgezésre történő felhasználása még manapság is előfordul. Ez a szer az elmúlt években Európa-szerte védett madarak ezreinek pusztulását okozta, de ugyanígy veszélyes bármilyen más állatra, továbbá az emberre is.

A nemzetipark-igazgatóságok és a Magyar Madártani Egyesület szakemberei az illegális mérgezések által legveszélyeztetettebb területek folyamatos ellenőrzésével igyekeznek a lehető leghamarabb észlelni az egyes mérgezéses eseteket, és felszámolni annak forrását. A begyűjtött tetemeket toxikológiai vizsgálatra szállítják, amennyiben még élő, de beteg madarat találnak, azt specialista állatorvoshoz juttatják. Az intézkedéssel párhuzamosan pedig minden esetben feljelentést tesznek, amely alapján a rendőrség megkezdi a nyomozást – olvasható a nemzeti park oldalán.

Ha valaki gyanús húsdarabokat, tyúktojásokat vagy nagyobb számú elpusztult vagy beteg ragadozómadarat talál, értesítse a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóságot!

Cikkajánló