Már visszhangzik az ürgefütty a pusztán

Felébredtek téli álmukból az ürgék. Ha kíváncsi vagy rájuk, Bugacon például biztosan találkozhatsz velük.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Varga Péter / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Wikipédia
2023. április 4.

Felébredtek téli álmukból az ürgék. Ha kíváncsi vagy rájuk, Bugacon például biztosan találkozhatsz velük.

Magyarországon szórványosan, de egészen sokfelé láthatjuk márciustól szeptemberig a fokozottan védett ürgét. „A rövid füvű, legeltetett homoki gyepeken gyakran találkozhatunk velük, például Bugacon a Pásztormúzeum környékén. Ha a Bugaci Karikás Csárda és Ménestől elindulunk a Pásztormúzeum felé, és néha megállunk, csendben figyelünk, meghallhatjuk a jellegzetes ürgefüttyöt” – számol be róla a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Az ürgefütty többféle lehet, ezeknek a jelentése is más. A magas frekvenciájú, éles hang jelezhet veszélyt, a lágyabb dörmögés vagy trillázás elégedettséget, az ürgemama hangjának pedig szociális és a kölykeivel összetartó szerepe van.

Az ürge a parlagi sas és a kerecsensólyom fontos tápláléka, ezért is fokozottan védett (természetvédelmi értéke 250 000 Ft). Pedig régebben (és illegálisan még ma is) fogyasztották a húsát, ami állítólag a nyúléhoz hasonlít. A bőrét is felhasználták. A 20. században még kártevőnek számított, ám élőhelyeinek eltűnése (a legeltetés megszűnése és az intenzív mezőgazdasági művelés miatt) a faj eltűnéséhez is hozzájárult. 1982 óta élvez védettséget.

Az ürge kinézetre tulajdonképpen egy miniatűr mormota is lehetne. Hossza 18-24 centiméter, testtömege 170-430 gramm. Szürkés-sárgás a bundája, a hasa inkább sárgás, torokrésze fehér színű. Gyors és ügyes, mellső lábával remekül ás és jól meg tudja fogni vele az élelmet, ami általában valamilyen rovar, mag vagy fűféle, néha termény.

Az ürgék hosszú, föld alatti járatokat alakítanak ki, bejáratukat kis földsánc jelzi. Itt, egy jól kipárnázott fészekben tölti az éjszakát és a telet. Mielőtt téli álomba szenderülnek, betömik a bejáratot, majd takarékra állítják a testfolyamataikat – ilyenkor csak 2 Celsius-fokos a testhőmérsékletük és csak néhányat ver percenként a szívük.

Márciusban ébrednek, és májusig tart a párzási időszakuk. Az ürgemama 5-8 kölyköt hoz a világra 25-28 napos vemhesség után. A kicsik csupaszok és csukva van a szemük egészen nyolcnapos korukig. Három hetesen kezdenek kijárni az üregből, kéthónapos korukra válnak önállóvá.

Cikkajánló