Csőrét csattogtatva tűri a kötözést a holló – Videó

Emlékszel a hollóra, amelyik januárban „cipőt” kapott a hortobágyi madárkórházban, és azóta a mályi madármentőknél gyógyul? Mostanra már egész jól van, de láthatóan még mindig nem heverte ki a rajta esett sérelmet.

Szöveg és fotó:
Mályi Madármentők Facebook
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2021. február 5.

Emlékszel a hollóra, amelyik januárban „cipőt” kapott a hortobágyi madárkórházban, és azóta a mályi madármentőknél gyógyul? Mostanra már egész jól van, de láthatóan még mindig nem heverte ki a rajta esett sérelmet.

A Benőnek elnevezett hollót az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálata vitte el a Mályi Madármentő Állomásra január 11-én. Amikor megérkezett, görcsben volt a lába, és a hátsó ujja tetején járt, emiatt volt rajta egy csúnya, vérző seb. Az egyik ujjpercét már régebben elveszítette. Első körben egy cipőszerű alkalmatosságot kapott merevítésként a lábára, ami azóta lekerült, most már csak kötés van rajta. A mályi madármentők azt mondják, most már szépen jár, tud fogni a lábával, és a sebe is jóval kisebb.

A kötözést azért nem szereti annyira, a videó elején hallhatod, ahogy csattogtatja a csőrét:

„Egy életre megjegyezte, hogy mi vagyunk azok a csúnya, gonosz, rossz emberek, akik minden nap tornáztatják a lábát és masszírozzák a hátát. A makkos cipő már lekerült róla, ennek ellenére nem lett barátságosabb” – jegyzik meg a madármentők ebben a Facebook-posztban, hozzátéve, hogy várják a pillanatot, amikor a károgás helyett az okos madár emberi hangon szólal meg, és „elküldi őket a francba”.

A madár hangját is szerették volna megmutatni a videóban, de persze Benő csak akkor károg, ha kedve van hozzá. Mindenesetre ide kattintva meghallgathatod a hollót.

Tudtad?
  • A holló a legnagyobb európai varjúféle.
  • Dimenziói: testhossza körülbelül 64 cm, szárnyfesztávolsága 120-150 cm, a hím 1000 g körül van, nőstény tömege 800 g-tól 1300 g-ig is terjedhet.
  • Eurázsiában, Észak-Afrikában és Észak-Amerikában találkozhatsz vele. Sokáig veszélyeztetett volt hazánkban, mára azonban ismét stabilizálódott az állománya. Olyannyira, hogy a vadászok már szívesen ritkítanák az állományát a károkozásai miatt, a természetvédelem ennek viszont még nem látja szükségességét. Egyébként hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.
  • Fészkét nagyobb fákon, sziklapárkányokon, nagyfeszültségű oszlopokon építi gallyakból.
  • Rovarokat, puhatestűeket, tojásokat, hüllőket, kisemlősöket és dögöket is fogyaszt.
  • Fészekalja 4–6 tojásból áll.
  • Hazánkban 4900–6000 pár fészkel.
  • Télen akár több száz fős csapatokba verődve is megpillanthatod.
Cikkajánló