Szokatlan gyógymóddal segítenek a pórul járt hollón

A holló a hétvégén került a mályi madármentőkhöz, és bár eleinte nem láttak rajta különösebb sérülést, végül kiderült, hogy „cipőre” van szüksége.

Szerző:
Mályi Madármentő Állomás
MME
Turista Magazin
Fotó:
Madármentő Állomás Mályi
2021. január 11.

A holló a hétvégén került a mályi madármentőkhöz, és bár eleinte nem láttak rajta különösebb sérülést, végül kiderült, hogy „cipőre” van szüksége.

A hollót az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálata vitte el Mályiba. Bár állítólag a fajra nem jellemző, a madár egészen nyugodtan tűrte, hogy megvizsgálják. „Valahogy megértette, hogy segíteni szeretnénk rajta” – írták a madármentők a Facebook-oldalukon. A hollók valóban híresen intelligens madarak, így ez nem is lenne olyan meglepő.

A madáron első blikkre nem találtak látható sérülést, de repülni nem tudott, és észrevették, hogy a lába is fáj. A hortobágyi madárkórházban aztán alaposabb vizsgálatra is sor került, az orvos pedig egy „cipőt” javasolt a hollónak. „Na, ha eddig nem utált minket, akkor most fog. Meg is sértődött, és be is fordult a sarokba” – számoltak be róla a mályiak, és valóban, a közzétett képen látszik, hogy a közben Holló Benőre keresztelt madár igencsak méltatlannak találja a helyzetet. A furcsa lábbelire persze a gyógyulásához van szükség, mert a lába sérült, továbbá egy csigolyája is elmozdult.


Néhány érdekesség a hollóról (Corvus corax)
  • A legnagyobb európai varjúféle.
  • Eurázsiában, Észak-Afrikában és Észak-Amerikában találkozhatsz vele.
  • Sokáig veszélyeztetett volt hazánkban, mára azonban ismét stabilizálódott az állománya. Olyannyira, hogy a vadászok már szívesen ritkítanák az állományát a károkozásai miatt, a természetvédelem ennek viszont még nem látja szükségességét.
  • Fészkét nagyobb fákon, sziklapárkányokon, nagyfeszültségű oszlopokon építi gallyakból.
  • Rovarokat, puhatestűeket, tojásokat, hüllőket, kisemlősöket és dögöket is fogyaszt.
  • Fészekalja 4–6 tojásból áll.
  • Hazánkban 4600–6000 pár fészkel.
  • Télen akár több száz fős csapatokba verődve is megpillanthatod.
Cikkajánló