Dödölle, az elfeledett, tájjellegű gyorsétel

Régen teljesen hétköznapi tápláléknak számított, ma már alig fogyasztjuk, pedig finom és gyorsan elkészül.

Szerző:
Nyersné Vajda Márta - Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Nyersné Vajda Márta
2013. november 11.

Régen teljesen hétköznapi tápláléknak számított, ma már alig fogyasztjuk, pedig finom és gyorsan elkészül.

Kizárólag túrázás után ajánljuk, mert igen laktató, fogyasztása utána nehéz lesz megmásznod a hegyeket, viszont gyorsan visszatölti az energiád egy keményebb táv után, mert pillanatok elkészíthető, olcsó és számos változata van. Este a turistaházban garantált sikered lesz vele!

 

A lényegileg krumpliból és lisztből készülő dödöllét az egész országban ismerik, Szabolcsban cinkének nevezik, míg Baranyában és Somogyban gánicának hívják.

 

A dödölle kultuszát főleg az Őrségben és Nagykanizsán igyekeznek feléleszteni, ahol évente tartanak Dödölle-fesztivált. A régen szegények eledelének is nevezett krumplis finomság remek sör-, és borkorcsolya, de pörköltökhöz, szaftos lecsókhoz is kiváló köretnek bizonyul, bár a zalaiak ezen biztos megsértődnének, hiszen ott önálló éteknek számít.

 

Ma egy túróval felturbózott változatát tárjuk elétek, remélhetőleg sokan elkészítitek majd magatok és kiézetett túratársaitok megelégedésére.

 

 

A recept hozzávalói - 6 személyre

1.2 kg hámozott burgonya
2 + 1/2 teáskanál só
1+1 evőkanál kacsa-, liba- vagy házi sertészsír
25-30 dkg liszt
4 fej vöröshagyma + 1 mokkáskanál só
35 dkg lágy túró
300 g tejföl
1 csokor friss snidling

 


Elkészítés

A kis kockákra vágott krumplit (a májusi-júniusi újburgonya nem alkalmas a készítésére) nagyobb fazékban annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Két teáskanálnyi sóval puhára főzzük. Közben a hagymát felkockázzuk, nagyobb serpenyőben felolvasztunk 1 kanálnyi zsírt, aranysárgára dinszteljük a hagymát, enyhén megsózzuk. A főtt burgonyáról egy kisebb tálba leöntünk kb. 1.5 dl főzővizet, amit félreteszünk.

 

A fazék alatt takarékra állítjuk a hőt, a levében áttörjük a burgonyát. Apránként beletesszük a lisztet, fakanállal megállás nélkül erőteljesen keverjük, hozzáadjuk a maradék zsírt, közben 2 részletben beleöntjük a félretett főzővizet is, váltakozva a liszttel. Kevergetjük, oda ne égjen. Nagyon sűrű lesz, erős kezet kíván a kavarása. Amikor már erőteljesen pufog, elzárjuk a hőt, a masszából gyermekkanállal kövérkés galuskákat szaggatunk, egyesével beleforgatjuk a sült hagymába, majd áthelyezzük egy sütőtálba. Túrót kanalazgatunk közé, 200 fokra melegített sütőben megpirítjuk a tetejét, de anélkül is nagyon finom. Forrón tálaljuk, apróra vágott snidlinggel meghintjük, tejfölt kanalazunk a tetejére.

Jó étvágyat!

Cikkajánló