Keresés eredménye

Eperfa – Hajdanán becsülték, ma mellőzik

Volt olyan idő, amikor az eperfákat akkora becsben tartották, hogy 25 pálcaütés is járhatott annak, aki kivágott belőlük egyet is. A fekete, fehér vagy rózsaszín gyümölcsű fehér eperfa és a sötétpiros gyümölcsű fekete eperfa egyaránt bőtermő, zamatos gyümölcsük és levelük pedig sokféleképpen felhasználható.

2022.06.13.

Tavaszi vitaminbőség az erdőkben

Szervezetünk igencsak kívánja a friss „zöldeket” a tavasz közeledtével. Szerencsére áprilisban már sokfelé szinte terített asztal vár bennünket a természetben zöld levelekből, illatos fűszerekből, hajtásokból.

2022.04.02.

Tavaszi erdő finomsága: medvehagymás receptek

Pár éve elég trendi lett, és nem tudjuk, ki hogy van vele, de nekünk nagyon bejön ez a karakteres ízű, fokhagyma-snidling kombóra emlékeztető erdei vadzöldség. Három gyorsan elkészíthető medvehagymás receptet megosztunk veletek, amit többször teszteltünk, és nagyon megszerettük.

2022.03.26.

Tél végén is zöldellnek: csalán és podagrafű

A naptár szerint a tél nagy részén már túl vagyunk. Hogy mit hoz az előttünk álló február, még nem tudjuk, de ilyenkor már jó eséllyel találhatunk frissen kibújt vadnövényhajtásokat. Következzen most két ismert, de talán nem eléggé elismert vadzöldség, amelyekkel már tél végén is találkozhatunk.

2022.02.08.

Istenek eledele: a méz

A mézet már hosszú ideje ismeri és használja az ember, nem csak édesítőszerként. Gyógyhatásáról már az ókori görögök is tudtak, szépítőszerként, szamártejes fürdőjébe keverve Kleopátra is élvezte jótékony hatásait. Természetes hát, hogy a méznek már több ezer éve komoly kultusza van: többek között az istenek eledelének és az örök ifjúság forrásának is tartották.

2022.01.16.

Fagyos derek érlelik az év utolsó vadgyümölcsét

A régi korokban még tömegesen felhasznált kökényről úgy tartják, akkor igazán jóízű, ha már megcsípte a dér. Az első fagyok után a gyümölcs puhább lesz, fanyar íze mérséklődik, cukortartalma megnő, így sokoldalúan felhasználhatóvá válik.

2021.12.20.

A szerkesztő szemével: a Turista Magazin összevont téli lapszáma

Év végi lapszámunkban a közelgő ünnepekre való tekintettel egyrészt pár ünnepi, csendesülős túratippet adunk, másrészt, mivel az év vége mindig az emlékezésről és a tervezésről is szól egy kicsit, időutazásra is csábítunk. Most elmeséljük, hogy mi, hogyan és miért került bele a Turista Magazinba!

2021.11.30.

A hidegre is fittyet hány a téli fülőke

Az őszi gombaszezon kezd lepörögni. Van azonban egy olyan gombafaj, amely éppen késő ősszel és télen terem nagyobb mennyiségben a hazai erdőkben, kertekben, ráadásul nemcsak ehető, de finom is. Ez pedig a furcsa hangzású téli fülőke.

2021.11.22.

A szerkesztő szemével: a Turista Magazin július-augusztusi lapszáma

Összevont nyári lapszámunkban az Alföldre, azon belül is a sajátos arculatú Békés megyébe invitáljuk a magazin természetjáró közönségét. A nagy melegben van azért ebben némi kihívás, beismerjük, de az Alföld szokatlan perspektívából való bemutatása és a rengeteg vízpart reméljük, sokakat buzdít egy izgalmas, természetjáró alföldi nyaralásra.

2021.06.29.

Erdei gombák évadja

Az általában esős, de még fagymentes őszi időjárás sokszor előcsalja a gombákat, így ilyenkor az erdők nemcsak látványosak a színes kalapoktól, de ehető gombatermést is bőségesen kínálnak.

2020.11.07.

Izzik a galagonya

Bár a természet lassan már nyugovóra tér, a késő ősz is tartogat még vadon termő finomságokat. Az erdei gyümölcsök nemcsak üde színfoltot jelentenek az egyre sápadtabbá váló tájban, de őszi-téli étrendünket is színesebbé tehetik. 

2019.10.27.

Virágözön a konyhában

A meleg, május eleji időjárásnak köszönhetően már az akácfák és a bodzabokrok is virágba borultak. Aki szeretné a bódító virágillatot szörp, szirup, dzsem, netán pezsgő formájában üvegbe zárni, annak bizony sietnie kell. A Turista Magazin májusi számában adunk néhány ízletes, illatos ötletet.

2018.05.07.