Keresés eredménye

A szerkesztő szemével: a Turista Magazin július-augusztusi lapszáma

Összevont nyári lapszámunkban az Alföldre, azon belül is a sajátos arculatú Békés megyébe invitáljuk a magazin természetjáró közönségét. A nagy melegben van azért ebben némi kihívás, beismerjük, de az Alföld szokatlan perspektívából való bemutatása és a rengeteg vízpart reméljük, sokakat buzdít egy izgalmas, természetjáró alföldi nyaralásra.

2021.06.29.

Eperfa – Hajdanán becsülték, ma mellőzik

Volt olyan idő, amikor az eperfákat akkora becsben tartották, hogy 25 pálcaütés is járhatott annak, aki kivágott belőlük egyet is. A fekete, fehér vagy rózsaszín gyümölcsű fehér eperfa és a sötétpiros gyümölcsű fekete eperfa egyaránt bőtermő, zamatos gyümölcsük és levelük pedig sokféleképpen felhasználható.

2021.06.28.

Így készíthetsz bodzaszörpöt otthon

Nyílik az illatos bodza, és a bodzaszezont érdemes kihasználni, hogy virágjából finom szörpöt készítsünk. Nyáron a bodzaszörp ásványvízzel hígítva, citromkarikákkal kiváló hűsítő, de teába és sütibe is teheted.

2021.05.24.

Tavaszi erdő finomsága: medvehagyma

Pár éve elég trendi lett, és nem tudjuk, ki hogy van vele, de nekünk nagyon bejön ez a karakteres ízű, fokhagyma-snidling kombóra emlékeztető erdei vadzöldség. Három gyorsan elkészíthető medvehagymás receptet megosztunk veletek, amit többször teszteltünk, és nagyon megszerettük.

2021.03.08.

Istenek eledele: a méz

A mézet már hosszú ideje ismeri és használja az ember, nem csak édesítőszerként. Gyógyhatásáról már az ókori görögök is tudtak, szépítőszerként, szamártejes fürdőjébe keverve Kleopátra is élvezte jótékony hatásait. Természetes hát, hogy a méznek már több ezer éve komoly kultusza van: többek között az istenek eledelének és az örök ifjúság forrásának is tartották.

2020.12.23.

Fagyos derek érlelik az év utolsó vadgyümölcsét

A régi korokban még tömegesen felhasznált kökényről úgy tartják, akkor igazán jóízű, ha már megcsípte a dér. Az első fagyok után a gyümölcs puhább lesz, fanyar íze mérséklődik, cukortartalma megnő, így sokoldalúan felhasználhatóvá válik.

2020.12.20.

A hidegre is fittyet hány a téli fülőke

Az őszi gombaszezon kezd lepörögni. Van azonban egy olyan gombafaj, amely éppen késő ősszel és télen terem nagyobb mennyiségben a hazai erdőkben, kertekben, ráadásul nemcsak ehető, de finom is. Ez pedig a furcsa hangzású téli fülőke.

2020.11.25.

Erdei gombák évadja

Az általában esős, de még fagymentes őszi időjárás sokszor előcsalja a gombákat, így ilyenkor az erdők nemcsak látványosak a színes kalapoktól, de ehető gombatermést is bőségesen kínálnak.

2020.11.07.

Izzik a galagonya

Bár a természet lassan már nyugovóra tér, a késő ősz is tartogat még vadon termő finomságokat. Az erdei gyümölcsök nemcsak üde színfoltot jelentenek az egyre sápadtabbá váló tájban, de őszi-téli étrendünket is színesebbé tehetik. 

2019.10.27.

Virágözön a konyhában

A meleg, május eleji időjárásnak köszönhetően már az akácfák és a bodzabokrok is virágba borultak. Aki szeretné a bódító virágillatot szörp, szirup, dzsem, netán pezsgő formájában üvegbe zárni, annak bizony sietnie kell. A Turista Magazin májusi számában adunk néhány ízletes, illatos ötletet.

2018.05.07.

A tavasz ízletes ajándékai

Áprilisban az erdők, mezők már megannyi finomságot kínálnak. A Turista Magazin Gasztro rovatában ezúttal a salátaboglárka, az illatos ibolya, a sárga gévagomba és természetesen a tavasz egyik sztárja, a medvehagyma kerül terítékre.

2018.04.06.

Csipkebogyó, a hecsedlin túl

A Turista Magazin most induló sorozatában hónapról hónapra vadon termő növényekből és gombákból készült ételeket mutatunk be. Novemberben a csipkebogyó kevésbé ismert felhasználási lehetőségeiről írunk.

2017.11.03.

Nyaralók eledele - Így készül a lángos

Valamit nagyon tudhat, ha még negyven fokban is odáig vagyunk érte, és teljesen mindegy, hogy reggel van, vagy este, aki éhes, ezt eszi. A lángos elkészítésének számtalan módja van, de most utánajártunk a legízletesebb tészta titkának.

2016.07.29.

Ehető virágok a tányéron

Már nem csupán díszítési célokat szolgálnak, noha legnagyobb termesztőjük szerint az ehető virágok funkciója még mindig a látvány fokozása. 10-15 éve még csak a legdrágább magyar szállodák rendeltek kifejezetten erre a célra termesztett növényt, de ma már te is könnyen hozzájuthatsz (sőt termeszthetsz is), és rakhatod ünnepi tortára, partiitalba, de akár a szendvicsbe, salátába is.

2016.07.15.

Magas-Stájerország gasztronómiai térképén

Budapesttől már 4-5 órányi autózásra, 30 kilométeres körzetben több Gault & Millau által díjazott éttermet és némi túrázással, szezonálisan kulináris finomságokat kínáló hüttét is találtunk. Sztárszakácsok, ínyenc hüttefalatok és a Steirereck - kipróbálva, kipipálva és gasztortúrára ajánlva!

 

2016.06.24.