Ébredező medvék erednek az állattetemek nyomába a Tátrában

Lassan véget ér a téli álom, és a medvék elindulnak megtisztítani az erdőt az elhullott állatoktól.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock / Uryadnikov Sergey (kiemelt kép)
2020. március 4.

Lassan véget ér a téli álom, és a medvék elindulnak megtisztítani az erdőt az elhullott állatoktól.

Persze mindezt más állatokkal karöltve teszik. A természetvédelmi szakemberek szerint ez egy nagyon fontos egészségügyi feladat.

Az első medvenyomok február végén jelennek meg a tátrai völgyekben. „Egy viszonylag nehéz időszakot követően – a téli álom során csak a korábban testükben felhalmozott zsírtartalékból nyerték ki a túléléshez szükséges energiát – lassan közeledik a tavasz, és ezek a vadállatok ismét jóllakhatnak” – mondta Pavol Majko, a Tátra Nemzeti Park Igazgatóságának (Správa TANAP) igazgatója, olvasható a magas-tatra.info oldalon.

A medvék azért lakmároznak ilyenkor az elhullott állatokból, mert növényekből ilyenkor még nem sok van. Vaddisznók, őzek maradványait keresik, amelyek öregség, kimerültség, betegség vagy sérülés miatt pusztultak el, esetleg a farkasok, hiúzok hagyták ott őket. A medvék a hóréteg alatt is kiszagolják ezeket a tetemeket. „Egy medve látogatása után ezen a helyen többnyire csak a szőr és a kisebb csonttöredékek maradnak” – tette hozzá Majko. Ezzel az állatok nagyon jót tesznek: megakadályozzák a betegségek terjedését.

Forrás: magas-tatra.info

Cikkajánló