Egy mentett gatyás ölyv története

Ez a téli vendég nem indult vissza északi költőterületére. Jól érezte magát, így itt maradt nyaralni a Hortobágyon. A megfigyelt szárnyas most sajnos madárkórházban van.

Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
2023. augusztus 2.

Ez a téli vendég nem indult vissza északi költőterületére. Jól érezte magát, így itt maradt nyaralni a Hortobágyon. A megfigyelt szárnyas most sajnos madárkórházban van.

A gatyás ölyvek (Buteo lagopus) elsősorban téli vendégek a Kárpát-medencében. Eredeti élőhelyük a tundra és az erdős tundra övben található, és csupán télen látogatnak el hozzánk. Elsősorban a sík vidékeken szeretnek tanyázni, vadászat közben pedig gyakran a vörös vércsékhez hasonlóan szitáló repülést végeznek, azaz a zsákmányt kémlelve egy helyben lebegnek. Gyakran elhullott állatok tetemeiből is fogyasztanak, ezért számukra az utak vonzó terített asztalt jelentenek.

A tavalyi enyhe tél során több gatyás ölyv is megjelent a Hortobágyon, de volt köztük egy példány, amelyik a szezon végén nem indult vissza az északi költőterületére, hanem Nagyhegyes és Nádudvar pusztáin maradt. A Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrei folyamatosan figyelték a különös vándort, akiről időközben kiderült, hogy gyűrűzött. Több fotó is készült róla, de a számát nem sikerült leolvasni. Végül egy baleset vezetett oda, hogy beazonosítsák az állatot.

Jelenleg az egyik kórtermünkben lábadozik – adott hírt a nyaraló gatyás ölyv állapotáról a Hortobágyi Madárpark és Madárkórház.

Július 10-én történt a telefonos bejelentés, miszerint a madarat elütötték és lógó szárnnyal ül Nagyhegyes-Elepen a Bekecs Sára emlékművön. A szárnytörött állatot befogták és a Madárkórházba szállították, ahol dr. Déri János velőűrszegzéssel helyreállította a törött végtagot. A madár jól van, és remélhetőleg hamarosan újra a hortobágyi pusztákon látjuk viszont.

A műtét során lehetőség nyílt a madár gyűrűjének leolvasására. A Madárgyűrűzési Központ munkatársai közlésére kiderült, hogy ezt a gatyást még 2021 novemberében, Brnotól mintegy 50 km-re, Verovany határában gyűrűzték. A madár akkor 2 éves volt, és a gyűrűzést követően a helyszínen el is engedték.

Amennyiben többet is megszeretnél tudni erről a messzi északról érkezett vándorról, KATTINTS IDE!

Cikkajánló