Így raknak össze egy elgázolt teknőst

Egy balesetet szenvedett teknősre sok esetben lassú kínhalál vár, ám az alábbi videó főszereplője szerencsére jó kezekbe került.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány
2023. június 12.

Egy balesetet szenvedett teknősre sok esetben lassú kínhalál vár, ám az alábbi videó főszereplője szerencsére jó kezekbe került.

A Hortobágyi Madárkórház Alapítvány tette ki a közösségi oldalára az alábbi videót, amelyben azt nézhetjük meg, hogyan raknak össze – szó szerint – egy pórul járt mocsári teknőst. Egyetlen őshonos teknősfajunk a szárazföldön lassan és esetlenül mozog, ezért gyakran válik gázolás áldozatává, ahogy ez történ az alábbi videóban látható jószággal is, ám szerencsére őt megtalálták, és jó kezekbe került.

A mocsári teknősnek jelenleg 13 - egyes kutatók szerint 14, míg mások szerint 15 - alfaját különítjük el, amelyek 5 alfajcsoportba sorolhatók be. A magyarországi állomány egyedei az ún. törzsalakhoz, s ennek megfelelően az orbicularis-alfajcsoportba tartoznak (Emys orbicularis orbicularis). A kifejlett hazai hímek hátpáncéljának hossza 111-195 mm, míg a nőstényeké 101-180 mm.

Ragadozó állatként férgeket, különböző lárvákat, rákokat, puhatestűeket, békákat, kisebb termetű, legyengült vagy beteg halakat, kis mennyiségben pedig növényi eredetű táplálékot, vízinövényeket is fogyaszt.

Az elpusztult állatok tetemeit sem veti meg. Napközben vízen lebegő fatörzseken vagy bedőlt fák ágain, ritkábban a parton napfürdőzik. Nem szereti, ha háborgatják - a legkisebb gyanús jel, és máris a vízben terem. Nem árt még tudni, hogy a mocsári teknős a védett fajok közé tartozik hazánkban, természetvédelmi értéke egyedenként 50 000 Ft.


Cikkajánló