Egy parabolikus hiperboloid acélszerkezetből nézhetünk le Veszprémre

Április 28-án adták át a Gulya-dombon épített 22 méter magas Gizella királyné kilátót. Megnéztük, milyen onnan a kilátás.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Turista Magazin
2016. április 28.

Április 28-án adták át a Gulya-dombon épített 22 méter magas Gizella királyné kilátót. Megnéztük, milyen onnan a kilátás.

Az alapoktól újjáépített 22 méter magas építmény már messziről kiszúrható a fák között. A Gizella királyné kilátó a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. közjóléti beruházási programjának keretei között valósult meg. Az állatkert felső parkolójától mintegy tízperces sétával érhető el.

 

Megéri felmászni a hetedik emeletre, mert egyedülálló kilátás nyílik Veszprémre és a környező dombokra 

 

Királyné a Gulya-dombon from Turista Magazin on Vimeo.

 

  

Horganyzott acélból készült, felépítése - gyártással, szereléssel együtt - 4 hónapot vett igénybe. Az 1615 db, összesen 51 tonna össztömegű, különböző méretű alkatrészt 7500 db csavar fogja össze. A szerkezet 22 méter magas, a hetedik, egyben legmagasabb kilátószintje 17,5 méteren van. A kilátó érdekessége a formája, úgynevezett parabolikus hiperboloid, azaz ívesnek látszik, de valójából egyenes acélrudakból áll össze.

 

Már korábban is állt egy kilátó ezen a helyen, ám a fából készült torony szerkezete elkorhadt, életveszélyessé vált, 2015-ben le kellett zárni és bontani. Az új kilátó mellett igényesen kialakított pihenő- és tűzrakó hely is várja a természetjárókat.

 

Az avatóünnepségen dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára, Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott, Brányi Mária, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere és Schumacher István, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója mondott köszöntőt.

 

A névválasztásával a VERGA Zrt. emléket állít Gizella királynénak, aki Istvánnal történt házasságkötését követően új hazájában komoly szerepet vállalt a kereszténység és a nyugati kultúra terjesztésében. Városa Veszprém volt. A veszprémi püspök a mindenkori magyar királyné gyóntatóatyja lett, és a koronázás alkalmával koronázó főpapja is volt. István a pápától kapta a koronát, a királynénak a magyarok készítettek. Gizella elsősorban városát igyekezett megszépíteni: fölépítette a székesegyházat, és alapított egy apácazárdát.

 

 

A Gulya-domb
A Gulya-dombi-parkerdő egy Veszprém város belterületén elhelyezkedő, mintegy 70 hektáros terület, amelyet a VERGA Zrt. tart fenn. Gondozott tisztásokon játszótér, sportpálya, futó-, lovagló- és kerékpárpálya található itt, de gondoltak a kutyatulajdonosokra is, mert a négylábú kedvenceknek külön akadálypályát építettek. A területen két kilátó és egy tanösvény is található.

 

 

Cikkajánló