Egy „sírásó” lett az Év Rovara 2023-ban

A Magyar Rovartani Társaság által meghirdetett versenyen a közönségszavazás egy különleges életmódú ízeltlábút, a közönséges temetőbogarat hozta ki győztesül. Ismerd meg cikkünkből ezt az érdekes élőlényt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
www.rovartani.hu
2023. január 12.

A Magyar Rovartani Társaság által meghirdetett versenyen a közönségszavazás egy különleges életmódú ízeltlábút, a közönséges temetőbogarat hozta ki győztesül. Ismerd meg cikkünkből ezt az érdekes élőlényt.

Ahol tetem fekszik, ott hamarosan felbukkan a temetőbogár (Nicrophorus vespillo). Nagy zúgással odarepül, majd az első példányt számos társa követi. Elkezdődik a rivalizálás: a hímek a hímekkel, a nőstények a nőstényekkel verekednek, majd a legerősebb pár birtokba veszi a tetemet. Bármilyen dögről is legyen szó (pl. egér, madár), először körüljárják, aztán szorgalmasan kikaparják a hulla alatt a földet, és nem sokára eltűnnek alatta. Ezt követően a zsákmány lassan süllyedni kezd a földbe, és néhány óra múltán teljesen eltűnik a felszínről. Laza talajban a hullát 30 cm mélységig, vagy mélyebbre is elássák, kemény talajban megelégszenek felületes betakarásával. A fáradtságos munka célja az utódnevelés. Párosodás után a nőstény elűzi a hímet, és a tetemtől kiinduló járatban körülbelül 20 petét rak le. Öt nap múlva a petéből kikelő lárvák a bomló tetem előemésztett nedveivel táplálkoznak. Hét nap elteltével a lárvák a talajban bebábozódnak, majd az imágó még abban az évben kifejlődhet.

Elterjedés és megjelenés
Ez a bogár szinte mindenhol megtalálható, hazánkban is gyakori. Kertek, parkok és elegyes lomberdők lakója. 12-24 milliméter nagyságú bogár. Csápja bunkós, a csápbunkó utolsó 3 íze vörösessárga. Előtorának szegélyén sűrű, bozontos, sárga szőrzet látható. Szárnyfedőjét hosszú, világos szőrök szegélyezik, rajta feltűnő narancssárga harántsáv látható. A közönséges temetőbogár potrohgyűrűi lécének és szárnyfedői szegélyének összedörzsölésével ciripelő hangot ad ki.

A szavazás
Az idei Év Rovara címért is három jelölt versenyzett. A szavazás 2022-ben kezdődött a Fővárosi Állat- és Növénykert Állatszeretet Fesztiválján, majd a Magyar Rovarászati Napon személyes voksolással, valamint a Magyar Rovartani Társaság honlapján, online felületen folytatódott. A három jelölt a közönséges temetőbogár (Nicrophorus vespillo), a homoki hernyóölődarázs (Ammophila sabulosa) és a szmirnai fülbemászó (Forficula smyrnensis) voltak. Mindhárom rovar közös tulajdonsága a különleges ivadékgondozó stratégiák alkalmazása. Közülük a temetőbogár kapta a legtöbb voksot.

Az Év Rovara kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre, illetve a természetvédelem fontosságára.

Cikkajánló