Lápok kis ragadozója lett az év hala 2023-ban

A december 31-én lezárult közönségszavazás a mocsaras vizeket kedvelő lápi pócot hozta ki győztesnek.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Magyar Haltani Társaság
2023. január 2.

A december 31-én lezárult közönségszavazás a mocsaras vizeket kedvelő lápi pócot hozta ki győztesnek.

Az Év Hala választást 2010 óta a Magyar Haltani Társaság kezdeményezi, hogy ezzel is felhívja a figyelmet egyes halfajok jelentőségére vagy esetleges veszélyeztetettségére. A kitüntető címre 2022-ben is három őshonos halfajt javasolt a társaság, melyek közül védett és fogható faj is szerepelt. A 2022. december 31-én, déli 12 órakor lezárult közönségszavazáson az első helyet megszerző lápi póc mellett a sügérre és a selymes durbincsra lehetet szavazni.

Az 5805 leadott szavazatból a lápi pócra (Umbra krameri) 2907-en voksoltak, a sügér (Perca fluviatilis) 2205 szavazattal lett a második, a selymes durbincsot (Gymnocephalus schraetser) pedig 693-an akarták az Év Halának.

Az Év Hala 2023-ban – Lápi póc (Umbra krameri)

A lápi póc élőhelye – mint ahogyan azt neve is mutatja – a dús növényzetű mocsarak és lápok. Bolharákokat, rovarlárvákat vagy halivadékokat zsákmányol. Népies elnevezései: békahal, bobály, ebhal, kutyahal. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke példányonként 250 000 Ft. A Kárpát-medencében jelentősen megfogyatkozott az állománya, ennek oka elsősorban a mocsarak lecsapolása, de napjainkban az inváziós amurgéb terjedése is hozzájárul ehhez.

A szavazásról, valamint a korábbi évek választott halfajairól a Magyar Haltani Társaság oldalán részletesen is olvashattok.

Cikkajánló