Egy újonnan felfedezett üstökös izzik január legszebb asztrofotóján

Az egy évvel ezelőtt felfedezett Leonard-üstökösről készült gyönyörű és részletgazdag felvétel elkészítése nem volt izgalom nélküli. A történet főszereplői: egy robottávcső a déli féltekén, néhány alattomosan bekúszó fátyolfelhő és egy jó szándékú segítő.

Szerző:
Turista Magazin
Magyar Asztrofotósok Egyesülete
Fotó:
Majzik Lionel
2022. február 10.

Az egy évvel ezelőtt felfedezett Leonard-üstökösről készült gyönyörű és részletgazdag felvétel elkészítése nem volt izgalom nélküli. A történet főszereplői: egy robottávcső a déli féltekén, néhány alattomosan bekúszó fátyolfelhő és egy jó szándékú segítő.

Tavaly egy újonnan felfedezett üstökös tartotta izgalomban a csillagászokat és az asztrofotósokat egyaránt. A C/2021 A1 jelzésű, Leonardnak elkeresztelt üstököst 2021 januárjában G. J. Leonard fedezett fel a Mount Lemmon csillagvizsgálóból, Arizonából. Leonard sok meglepetést tartogatott 2021 végére, amelyet látványos, a szabad szemes fényesség határát súroló jövevénynek jósoltak. Az üstökös december elején már láthatóvá vált hazánkból is, majd eltűnt a dél-nyugati látóhatár közelében, ugyanis átvándorolt a déli félteke kora esti egére, ahol azonban már csak robottávcsövekkel tudtak európai asztrofotósok a nyomába eredni.

A meglepetések üstököse

A kométa december 12-én lett volna a legfényesebb, amikor 35 millió kilométerre közelítette meg bolygónkat, de a hónap második felében több látványos kitörést is produkált, emiatt december végére jóval fényesebb lett a számításokhoz képest.

A hazánkból megfigyelhető, akkor még kissé „egyszerű” megjelenésű üstökös rendkívül összetett, változékony csóvát növesztett a hónap végére, amely egy idő után 60 fokos hosszúságban nyúlt el a déli félteke fölött.

Ennek a gyönyörű részletei azonban örökre rejtve maradtak volna szemünk elől, ha néhány belevaló európai asztrofotós nem csap le a déli félteke robottávcsöveinek rövidke alkonyi időszakára. Majzik Lionel volt az egyik, aki egy Namíbiában található robottávcső segítségével készítette el ezt a lenyűgöző felvételt, amely megérdemelten nyerte el a Magyar Asztrofotósok Egyesületének januári Hónap Képe címét.

De a felvétel elkészítése nem volt izgalom nélküli, a robottávcsöves fotózás nem egyszerű folyamat, de erről meséljen Majzik Lionel, a kép készítője:

„A 2021. december 25-én készült csóvaleszakadást is bemutató képem egyfajta főpróbája volt annak a negyedórányi távcsőidőnek, melyet még közvetlenül a 2021. december 20-i kitörés után sikerült foglalnom a Skygems Remote Observatories 200 mm-es namíbiai műszerén.

Minden előjel azt mutatta, hogy sikerülhet végre elégséges anyagot gyűjteni egy kompromisszumok nélküli felvételhez, amikor is a több napja derült namíbiai égbolt a távcsőidőm kezdetén fátyolfelhőssé vált.

Hihetetlenül nagy csalódás ért, mivel erre az estére tettem fel mindent. Nem sokkal később láttam, hogy megérkezett a negatív értesítés, amiben az automatikus üzenet tájékoztatott arról, hogy sikertelen volt a foglalásom. Lukas Demetz-el, a Skygems Remote Observatories vezetőjével azonnal felvettem a kapcsolatot. Tudtam, hogy az üstökös megörökítése számára is kulcsfontosságú, aki látva a helyzetet azonnal reagált, és felajánlotta, hogy az addigra már szakadozó fátyolfelhők ellenére elindítja a felvételeket. A kompromisszumok tehát maradtak, de végül csak elkészült a fényképem, amiért nagyon hálás vagyok a hálózat tulajdonosának.”

Cikkajánló