Egyik legkorábban költő madarunk már tatarozza a fészkét

Hamarosan itt a költési időszak, ezért egyre gyakrabban látni a nászrepülést is. Tudod, melyik fajról van szó?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2022. január 12.

Hamarosan itt a költési időszak, ezért egyre gyakrabban látni a nászrepülést is. Tudod, melyik fajról van szó?

A Körös-Maros Nemzeti Park összes tájegységén költenek rétisasok, ezért itt már január elején sikerült megfigyelni olyan rétisas párokat, amelyek belefogtak a fészkük rendbe hozásába.

Mivel szeretnek minden évben ugyanabban a fészekben költeni, az egyre csak növekszik, és idővel akár két méter magas is lehet.

Mindig akad rajta javítanivaló, és újabb rétegeket is hordanak rá – írja a nemzetipark-igazgatóság a honlapján. Ezek alapján el tudjuk képzelni, mekkora munka lehet a fészek tatarozása. Kell is sietniük, hiszen február közepén érkezik a tojásrakás ideje.

A réti sasok a fák törzsének a közelébe építik a fészküket, a nyárfákat különösen kedvelik. Vastagabb ágakkal kezdik, majd következnek a vékonyabbak, és szénával bélelik az új otthont. Nem lehullott gallyakból építenek, az ágakat a fákról törik le, úgy, hogy testsúlyukkal ránehezednek. A fészekbe néha más fajok, például verebek is beköltöznek. A rétisasok nászrepülésekor a pár a fészek felett köröz, és vijjogással jelzik a területhatárokat.

Februárban a tojó 1-3 tojást rak, és 40 napig kotlik rajta, közben a hím eteti őt. A fiókákra közösen vigyáznak három hónapos korukig, addig maradnak a fiatalok a fészekben. A rétisasok étlapján vízimadarak, kisemlősök, halak szerepelnek, de dögöt is fogyasztanak.

A rétisas a legnagyobb sas Európában: testhossza 70-90 cm, szárnyfesztávolsága 200-240 cm, és 3-7 kg-ot nyom. Állománya a 70-es években rendkívüli módon megfogyatkozott a mérgezések és az élőhelyek eltűnése miatt, de Magyarországon egyre több van belőle, 2010-12-es adatok szerint 226-271 pár. A rétisas fokozottan védett Magyarországon, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

Cikkajánló