Egyre jobban szeretünk a főváros környékén kirándulni

Megmérték, hány alkalommal keresik fel a Pilisi Parkerdő területét gyalog, kerékpárral és lóháton. Ma van az Erdők Nemzetközi Napja.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Gulyás Attila
Garancsi Kata
2018. március 21.

Megmérték, hány alkalommal keresik fel a Pilisi Parkerdő területét gyalog, kerékpárral és lóháton. Ma van az Erdők Nemzetközi Napja.

Az Országos Erdészeti Egyesület 2017-ben közvélemény-kutatást végzett erdőismereti témában, a Pilisi Parkerdő pedig látogatásszámlálókat helyezett ki a sűrűn látogatott helyeken, és a március 21-ei Erdők Világnapja alkalmából most közre is bocsátotta az ezekből származó adatokat. A felmérések alapján többek között kiderül, hogy az elmúlt évtizedekben egyre többen járják az erdőket.

 

 

A következőket tudjuk még:
• A Pilisi Parkerdő látogatásszámlálói évi mintegy 25 millió látogatást regisztráltak.
• A legtöbben még mindig sétálni vagy rövid távú gyalogos túrákra járnak az erdőkbe, ők évente mintegy 15 millió látogatási alkalmat jelentenek a parkerdőkben.
• A 21. század elejére új erdőjárási formák is megjelentek: évente csaknem 1,5 millió a kerékpáros látogatások száma, és közel félmillió alkalommal lóháton indulnak az emberek az erdőbe. A Pilisi Parkerdőben 2016-ban kiépült a 330 kilométernyi útvonalat magába foglaló Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat is.
• Évente több mint másfél millió alkalommal kocognak vagy futnak a főváros környéki erdőkben.
• Kutyával évente 3 millió alkalommal keresik fel a Pilisi Parkerdő területét.

 Nagy népszerűségnek örvend a Prédikálószéki-kilátó, amelyről mi is sokat írtunk, itt tavaly tavasz óta több mint 23 ezer ember fordult meg. A Pilisi Bioszféra Rezervátum is nagy kedvenc, ahol egy másik felmérés szerint egyetlen hétvégén (2017 októberében) 17 ezer kiránduló járt. A visegrádi Apátkúti-völgy forgalmát is megmérték: évente átlagosan 108 ezer áthaladást regisztráltak a számlálási ponton, ennek közel kétharmada gyalog, mintegy 15%-a pedig kerékpárral történt.

 


Az idei Erdők Világnapja nemzetközi témája az erdők és a fenntartható városok kapcsolatának bemutatása.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Már száz vaddisznót kilakoltattak a fővárosból

Az örökerdő találkozása az alpintechnikával a Pilisi Parkerdőben

Látogatócsúcs a Prédikálószéki-kilátónál

 

Cikkajánló