Egyre közelebb a csúcshoz a K2-expedíció

Elindult az utolsó akklimatizációs mászásra, a 7400-7500 méteren található 3-as táborba a magyar K2-expedíció mászópárosa, Varga Csaba és Suhajda Szilárd.

Szerző:
MTI
Fotó:
Shutterstock
2015. július 15.

Elindult az utolsó akklimatizációs mászásra, a 7400-7500 méteren található 3-as táborba a magyar K2-expedíció mászópárosa, Varga Csaba és Suhajda Szilárd.

Ahogy egy hónappal ezelőtt mi is beszámoltunk róla, Varga Csaba és Suhajda Szilárd a K2 csúcsának meghódítására készülnek, ami már csak azért is nagy szó, mert magyar mászónak ezidáig ez még nem sikerült.


Most az utolsó akklimatizációs mászásnál tartanak. A 3-as táborban a tervek szerint egy-két éjszakát töltenek el. Várhatóan a hétvégén térnek vissza a megközelítőleg 5 ezer méter magasan lévő alaptáborba, ahonnan a pihenés után - jó idő esetén - a csúcs megközelítése és a csúcstámadás következik július 25. és 30. között.


Varga Csaba elmondta, hogy a K2 egy nehéz hegy, amelynek megmászása tovább tart a Broad Peak vagy a Gasherbrum II. meghódításánál, s bár felkészültek rá, fizikailag és pszichikailag is megviseli őket. Rámutatott, hogy körülbelül most vannak az expedíció közepén, hiszen július 1-jén érték el az alaptábort, és augusztus elején indulnak vissza Magyarországra.


„Minden megteszünk annak érdekében, hogy megmásszuk a hegyet és lejöjjünk élve. Semmit sem kockáztatunk, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy feljussunk a csúcsra” - hangsúlyozta Varga Csaba.


A világ második legmagasabb hegycsúcsát, a Pakisztán területén található 8611 méter magas K2-t a nagyváradi Varga Csaba és a békéscsabai Suhajda Szilárd oxigénpalack nélkül készülnek meghódítani. A csúcstámadás nyolcezer méterről, a negyedik táborból indul majd, a hegymászók az Abruzzi-sarkantyún keresztül próbálnak majd feljutni a Karakorumban található csúcsra.

Cikkajánló