Egyre népszerűbb a "Tekergő"

Évente már mintegy 370 ezren utaznak a kerékpárjukkal együtt vonaton, egy év alatt a számuk csaknem húsz százalékkal nőtt.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Gulyás Attila
2014. július 6.

Évente már mintegy 370 ezren utaznak a kerékpárjukkal együtt vonaton, egy év alatt a számuk csaknem húsz százalékkal nőtt.

A MÁV-Start tájékoztatása szerint míg 2013 első öt hónapjában 90 ezren választották a két környezetbarát közlekedési lehetőséget együtt, addig 2014 ugyanezen időszakában 110 ezren.


A kerékpáros utasok a leginkább a vízparti úti célokat kedvelik: a legtöbben a Velencei-tóhoz vagy a Balatonhoz utaznak. A Balaton északi és déli partjára olyan nagy befogadóképességű kerékpárszállító vasúti kocsik is közlekednek, amelyekre egyszerre harminc bicikli fér fel - közölte a MÁV-Start.

 


A nyári menetrendi időszakban, június 21-étől a déli parton naponta tizennégy gyorsvonaton, az északi parton hat "Tekergő" vonaton várják sok férőhellyel rendelkező kerékpárszállító kocsik az utasokat. A kerékpárosokra való tekintettel a "Tekergő" hosszabb ideig tartózkodik a megállókban, emellett Kelenföldön és a nagyobb balatoni állomásokon a vonatoknál diákok állnak a kerékpárosok rendelkezésére, segítve a fel- és lepakolást.

 


A Dunakanyar változatos túraútvonalai ugyancsak közkedveltek a kerékpáros természetbarátok körében. A kirándulóhely könnyebb megközelítését szombatonként és vasárnaponként - tizenhat bicikli szállítására alkalmas - kerékpárszállító kocsi segíti a budapesti Nyugati pályaudvar és Szob között.


Nemcsak a járműpark és a szolgáltatás fejlesztésével, hanem az idén nyártól újabb kedvezmény bevezetésével is várja a MÁV-Start a kerékpárjukkal együtt vonatozókat. Szeptember 30-ig a vasúti bérlettel rendelkezők szombatonként és vasárnaponként díjmentes kerékpárjeggyel szállíthatják bringájukat bérletük érvényességi viszonylatán - tájékoztatott a vasúttársaság.

Cikkajánló