Együtt lófrál vadmacska és házi macska – videó

A fekete házi macska és vadmacska barátja a Villányi-hegységben, a Szársomlyó lábánál sétálgatott együtt, amikor Dr. Lanszki József, a Kaposvári Egyetem Ragadozóökológiai Kutatócsoportjának vezetője megpillantotta őket, és sikerült felvételeket készíteni a furcsa párról.

Szöveg:
2020. március 23.

A fekete házi macska és vadmacska barátja a Villányi-hegységben, a Szársomlyó lábánál sétálgatott együtt, amikor Dr. Lanszki József, a Kaposvári Egyetem Ragadozóökológiai Kutatócsoportjának vezetője megpillantotta őket, és sikerült felvételeket készíteni a furcsa párról.

Bár videófelvételt ritkán látni róluk, a házi macska és a vadmacska barátsága nem is olyan ritka, egyre gyakrabban kereszteződnek, és ez sajnos a vadmacska jövőjére nézve nem túl biztató.

A vadmacskának (Felis silvestris) öt alfaját különítik el, ezek egyike az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris). A házi macskát (Felis silvestris catus) az Észak-Afrikában és Ázsia nyugati területein honos fakó vadmacskából (Felis silvestris lybica) háziasították évezredekkel ezelőtt. Az alfajok genetikai állománya kismértékben eltér, és az a probléma, hogy a házi macskákkal való hibridizáció miatt egyre kevesebb a tiszta állományú európai vadmacska, ami egyenes út az őshonos alfaj eltűnése felé, a helyzetet pedig a megfelelő élőhelyek fogyatkozása tovább súlyosbítja.

A tiszta vonalú vadmacskák és a hibridek megkülönböztetésében többféle bélyeg segíthet, persze leginkább a szakavatott szemnek. A mérettel nem mehetünk igazán biztosra, mert bár a vadmacska nagyobbnak tűnik, ez inkább a hosszabb szőrű bundája miatt van. A vadmacskák testtömege 3,5–5,5 kg, de a házi macskák között is vannak olyan nagy termetű példányok, amelyek elérik ezt a testtömeget. Terepen a legfontosabb fogódzó a farok mintázata. A vadmacskának tompa, fekete végű farka van, 3–5 élesen elkülönülő, fekete csíkkal. Ha ennél több a csík, illetve azok összeérnek egy sávban a háton, akkor az sajnos a hibridizációra utal.

„A kedvencként tartott házi macska az elmúlt 50-60 évben vált gyakoribbá, és a hibridizálódás üteme az utóbbi évtizedekben gyorsult fel”—mondja Dr. Lanszki József. „Vannak olyan területek Európában, például Skóciában, ahol az elszigetelődött, kis létszámú vadmacskaállományban a hibridizáció rendkívül jelentős, 60% fölött van. Ahhoz, hogy tudjuk egyáltalán, mi a helyzet a fajjal, több információt kell gyűjtenünk a hibridizáció mértékéről. A házi macskák állományszabályozása megkerülhetetlen, ahogy arról is fontos lenne beszélni, hogy a házi macskák kivadult állományainak milyen hatása van nemcsak a vadmacskára, hanem általában az élővilágra.”

Aki még többet szeretne megtudni a vadmacskáról és a fajjal kapcsolatos kutatásokról, lapozza fel a Turista Magazin márciusi számát, amelyben hosszabb riportot írtunk a témáról.






Cikkajánló