Élet a jégkár után

Egymillió facsemete ültetésével, példaértékű társadalmi összefogást követően, Valkó térségében mi magunk is tanúi lehettünk az erdő megújításának.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius / Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Dabis Balázs Silvius
2015. november 3.

Egymillió facsemete ültetésével, példaértékű társadalmi összefogást követően, Valkó térségében mi magunk is tanúi lehettünk az erdő megújításának.

A 2014 végén bekövetkezett hatalmas jégkár a Pilisi Parkerdő Zrt. 65 000 hektáros területének közel egyharmadát érintette, ebből 9000 hektárt súlyosan. A hónapok óta tartó tereprendezési munkák lezárultak, s az őszi csemeteültetésekkel immáron elkezdődnek a sérült erdőterületek megújítási munkái. A rendkívüli jégkár a beszerzést tekintve is többletterhet rótt a parkerdőre, hiszen jóval több ültetéssel jár a helyreállítás. Míg átlagosan egy évben 700 ezer és 1 millió közötti csemetét ültetnek el a szakemberek, addig idén a jégkár során megsemmisült erdők miatt ez a mennyiség megduplázódott.

 

Az elpusztult fenyőfák elszállítása befejeződött

 

A kapacitásbeli nehézségek miatt is különös jelentőséggel bírt a Lidl Magyarország társadalmi felelősségvállalási kampánya, amelynek keretében 2015. június 1. és augusztus 31. között a vállalat minden egyes eladott Saguaro ásványvíz után 1 forintot adományozott facsemeték vásárlására a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek. A kezdeményezés nem várt sikerrel zárult, hiszen az áruházlánc vásárlói összefogással 25 millió forint támogatást gyűjtött, amely 1 millió csemete beszerzését, illetve az újraerdősítésre váró 100 hektárból mintegy 60 hektárnyi erdő teljes megújítását biztosította.

 


A Lidl Magyarország és a Pilisi Parkerdő Zrt. vezetői ültették el az első facsemetét


A társadalmi összefogás jelentőségét az adja, hogy így tulajdonképpen a lakosság, a természetszerető emberek is hozzájárulhattak az erdők újratelepítéséhez.

 

Az ünnepélyes adományátadást követően az eseményen részt vevők megtekintették a tereprendezés alatt álló területet, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Lidl Magyarország vezetői közösen elültették az első csemetét, majd az újságírók és az erdészek is munkához láttak. A Magyar Természetjáró Szövetség és a Turista Magazin nevében lapunk munkatársa is elültetett egy ifjú szürkenyár-csemetét.

 

A kevésbé jó minőségű fatörzseket a helyszínen ez a gép darálta le

 

Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke örömét fejezte ki, hogy társadalmi összefogás is segítette az erdők helyreállítását, majd elmondta, hogy az őszi csemeteültetések a Valkói, a Visegrádi, a Pilisszentkereszti és a Szentendrei Erdészetek területeit érintik, ahová minden esetben őshonos fajokat telepítenek, ezzel is erősítve az erdők ellenálló képességét. A megnövekedett ültetési feladatok nagy kihívást jelentenek a Pilisi Parkerdő Zrt. számára, ezért is örülnek a Lidl támogatásának. „Jó látni ezt a fajta összefogást, hogy milyen sok ember érzi magáénak a hazai erdők sorsát” - nyilatkozta a főmérnök az eseményen.

A súlyosan károsodott valkói területről már elszállították a kidőlt vagy erősen sérült fenyőfákat. Helyükre itt is az eredetihez hasonló faji összetételű erdőt telpítettek.


ÉLET A JÉGKÁR UTÁN from Turistamagazin on Vimeo.

 

Minden, amit a jégkárról korábban írtunk
 


 

Cikkajánló