Élet a Kéken DDK 5. rész - Fekete István nyomában

A DDK-t bemutató sorozatunk ötödik részében Kaposmérőről folytatjuk az utunkat, hogy bebarangoljuk az Észak-Zselic, majd a Dél-Zselic dimbes-dombos tájait. Túránkat a Mecsek lábainál, Abaliget vasútállomásán fejezzük be.

Szerző:
Horváth Béla
2015. szeptember 7.

A DDK-t bemutató sorozatunk ötödik részében Kaposmérőről folytatjuk az utunkat, hogy bebarangoljuk az Észak-Zselic, majd a Dél-Zselic dimbes-dombos tájait. Túránkat a Mecsek lábainál, Abaliget vasútállomásán fejezzük be.

Szenna szabadtéri néprajzi gyűjteménye

 

 


Fotó: Horváth Béla


Kaposmérőről indulva alig kétórás túrával érkezünk meg a völgyek ölén megbúvó kis faluba, Szennára. Itt érdemes egy pihenőre megállni a kéktúra útvonalától mindössze pár percnyi letérőt jelentő skanzennél. A kis múzeumfalu Szenna 1785-ben épült, kazettás mennyezetű, műemlék református temploma köré települt - célja a somogyi népi építészet emlékeinek megőrzése az utókor számára. Az 1978-ban megnyitott múzeumban már öt, teljesen valósághűen berendezett porta áll, eredeti gazdasági épületekkel. Az házakat Belső-Somogyból, a Zselicből és a Dráva mentéről telepítették ide. A szabadtéri néprajzi gyűjtemény egész évben várja a látogatókat. Bejáratánál szép, fafaragású bélyegzővel szerezhetünk pecsételést a füzetünkbe.


Patca, Katica Tanya

 

Fotó: Horváth Béla


A szennai skanzentől nagyjából egy óra alatt érhetjük el a következő falut, Patcát. A település déli végén, ahol magunk mögött hagyjuk az utolsó házakat, pillantjuk meg a domboldalban fekvő Katica Tanyát. Meglátogatását elsősorban a gyermekekkel túrázóknak javasoljuk, hiszen az egész komplexum az ő számukra épült ki fokozatosan az elmúlt években. A teljesség igénye nélkül sorolva a látnivalókat találunk itt fedett csúszdaparkot, kötélpályákat, lovagvárat, falabirintust és több mint negyvenféle házi- és haszonállatot, „akikkel” az állatsimogatóban lehet közelebbi ismeretséget kötni. Természetesen mindezt falusias környezetben, a paraszti gazdálkodás bemutatásával. Viszonylag olcsón kaphatunk itt szállást Katica Tanya turistaházában, illetve mellette sátrat is üthetünk.

Kulcsosházak, turistaházak a Zselicben

 

 


Fotó: Horváth Béla


Zselici túránkat érdemes úgy szervezni, hogy utunk során turistaházakban, kulcsosházakban keresünk szállást magunknak. A patcai Katica Tanya turistaházán kívül akad más lehetőség is. Patcától pár kilométerre fekszik Zselickisfalud: itt a Vándor kulcsosházban szállhatunk meg, amely a Kaposvári Természetbarátok Turistaegyesületének tulajdonában van már 1985 óta. A házban is kérhetünk szállást, de sátrat is állíthatunk a füves udvaron. A turistaház DDK-igazolóhely. Érdeklődni a +36-30/581-6353-as telefonszámon lehet.

Simonfán két kulcsosház közül választhatunk. A Meteor kulcsosház a Meteor Természetbarát Turistaegyesület tulajdonában van. Jutányos áron szállhatunk meg az épületben, ugyanakkor itt is van arra lehetőség, hogy az udvarán sátorozzunk. A másik opció a Zselic Kulcsos Turistaház, amely szintén a Meteor tulajdonában van. Simonfa is DDK-igazolóhely: füzetünkbe ragasztható matricákat a Meteor kulcsosház villanyóraszekrényében találunk. Szállásügyben a +36-70/203-5752-es telefonszámon tudunk érdeklődni. Az említett turista- és kulcsosházak gyakorlatilag a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán állnak, felkeresésük semmilyen kerülőt nem jelent, csak a Katica Tanya turistaházához kell egy mindössze 200 lépéses kitérőt tenni.

Csillagoségbolt-park

 

 

Fotó: Gulyás Attila


A DDK nyomvonalán Kardosfapuszta után érkezünk meg - egy keskeny erdei aszfaltúton - a nemzetközi csillagoségbolt-parkhoz vezető letéréshez. A Vörös-domb tetején álló, a maga nemében egyedülálló létesítményt idén június közepén adták át, és különféle nappali, valamint éjszakai programokkal várják a látogatókat. A nappali vendégek számára a planetáriumi filmvetítéseket és a Vörös-domb tetején épült kilátót ajánlják, ahonnan szép idő esetén a Mecsek csúcsai és a Balaton-felvidék tanúhegyei is látszanak, az éjszakai látogatók pedig távcsöves bemutatókon vehetnek részt, de akit érdekel az élménypark összes szolgáltatása, az lapozzon párat!

Fekete István zselici kötődése

 

 


Fotó: Horváth Béla


Fekete István, számos ifjúsági regény és állattörténet írója, több évet töltött el a Dél-Zselicben, Bakóca környékén. Fiatal mezőgazdászként 1926-ben került ide, és Mailáth György birtokán kapott segédtiszti állást. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Piller Edittel is. Az ifjú házasok 1929-ben költöztek el. Neves írónk emlékét méltóan őrzi a Fekete István-emlékösvény, amelynek indítótáblájával Felsőkövesden találkozunk. Az út együtt halad a Dél-dunántúli Kéktúrával több kilométeren keresztül, egészen a Zselic legmagasabb „csúcsáig”, a 358 méter magas Hollófészekig.

Érdemes megállnunk az emlékösvény állomásainál, amelyeknél bepillantást nyerhetünk Fekete István életébe a leveleiből, regényeiből és novelláiból vett idézetek segítségével. A Hollófészek dombhátán álló utolsó táblától a kék négyszögjelzést követve rövid, mindössze pár száz méteres kitérőt tehetünk a Nagy Máté vadászház csodálatos füvészkertjéig, ahol egy tanösvény mellett neves írónk bronzszobrát is megtekinthetjük, valamint a kert kis filagóriájánál extra matricát is ragaszthatunk igazolófüzetünkbe.

 

Fotó: Burger Barna 

 

TÚRAINFÓK

Érintett szakasz: Kaposmérő-Abaliget
Táv: a 2013-as kiadású igazolófüzet szerint 67,69 km
Szint: a 2013-as kiadású igazolófüzet szerint 1464 méter szintemelkedés, 1405 méter lejtés
Pecsételőhelyek: Kaposmérő, Szenna, Zselickisfalud, Simonfa, Gálosfa, Felsőkövesd és Abaliget vasútállomás.
Fontos: A táv- és szintadatokból látszik, hogy egy dombságot járunk majd végig, és bár a dombhátakra vezető kaptatók nem túl jelentősek, sík szakaszokkal sem fogunk találkozni. A korábban bemutatott Belső-Somoggyal ellentétben itt ritkán vezet utunk megművelt területeken, a táv nagy részét erdőkben tesszük meg jól kijárt földutakon, keréknyomokon.

 

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2015. augusztusi számában.
Még több információ a kéktúráról

Cikkajánló