Ellenkező irányba indult el telelni a bolgár gólya

Egy mentőközpontban nevelték fel, majd a török határ közelében szabadon engedték, de ő nem arra indult, mint a társai. Magyarországon kötött ki.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép
illusztráció)
Forrás:
BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont
2023. október 9.

Egy mentőközpontban nevelték fel, majd a török határ közelében szabadon engedték, de ő nem arra indult, mint a társai. Magyarországon kötött ki.

Nem véletlenül kapta a Kolombusz nevet a bolgár gólya. A fiatal példányra sérülten és legyengült állapotban akadtak rá szeptember végén Kaszón, Somogy megyében. A madár a Bütyök Állatotthon és Állatvédelmi Egyesülethez került, majd a gyűrűje alapján hamarosan kiderült, hogy Bulgáriából származik, és idén kapott jelölést.

A gólya fiókaként kiesett a fészekből, ezért egy mentőközpontban nevelték fel. Szeptember 13-án más társaival együtt szabadon engedték a török határtól körülbelül 120 km-re, itt kelnek át ebben az időben tömegesen a Kelet-Európai gólyák – derül ki a dömösi BirdMania Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont Facebook-posztjából. A szabadon eresztett kisgólya azonban nem keletnek indult el, mint az összes többi társa, hanem nyugatnak, Magyarország felé vette az irányt. Hasonló jelenséggel még nem találkoztak a madarászok.

A sebei gyógyulnak, az erőnléte javul, így ha teljesen helyrejön, jövőre szabadon lehet ereszteni.

Új életét jeladóval együtt kezdi majd meg, hiszen a szakemberek nagyon kíváncsiak, merrefelé fog elindulni.

Cikkajánló