Élmények és természeti kincsek tárháza

A Keszthelyi-hegység olyan változatos és látványos tája hazánknak, amelyhez hasonlót nemigen találunk máshol. A Nyugat-Balaton régióban mind a kisebbek, mind a nagyobbak rálelhetnek a saját igényüknek megfelelő programlehetőségekre.

Szerző:
Benecz „Paraferee” Ferenc
Fotó:
Benecz „Paraferee” Ferenc
Nyugat-Balaton régió
2014. november 20.

A Keszthelyi-hegység olyan változatos és látványos tája hazánknak, amelyhez hasonlót nemigen találunk máshol. A Nyugat-Balaton régióban mind a kisebbek, mind a nagyobbak rálelhetnek a saját igényüknek megfelelő programlehetőségekre.

Sokan csupán a hűsítő fürdőzés, a lángosozás és a hekk evés színhelyeként tekintenek a „magyar tengerre”. Pedig számos egyéb aktív kikapcsolódási lehetőséget kínál a környék, és nemcsak nyáron.

 

A Nyugat-Balaton régió meghívásából pár napot mi is eltöltöttünk itt, hogy felfedezzük az élményekben és természeti kincsekben gazdag vidéket, ahol a családosok számára is rengeteg kikapcsolódási lehetőség nyílik.

Magyarország egyetlen evezésre alkalmas, meleg vizű patakján, a Hévízi-tó leeresztőjén november végétől márciusig lehet meglovagolni a hullámokat. Különösebb edzettség és tapasztalat sem szükséges egy fantasztikus kenutúrához. A meleg víz lehetővé teszi, hogy téli időszakban is evezhessünk. A part menti mocsaras lápvidék, a tavirózsák és a hidegben gőzölgő patak meseszerű látványt nyújt. Vízállástól függően lehet rövidebb vagy hosszabb az utunk, amelyhez helyben vezetőt és felszerelést is kapunk.

 

 

Különleges élmény az evezés a télen is langyos patakban

 

Ha már itt járunk, nem szabad kihagynunk a patak „forrását” sem, Európa legnagyobb gyógyító erejű meleg vizes tavát, a Hévízi-tavat. Régóta ismert, hogy a tó vize számos panaszra gyógyír. A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház friss kutatásai immár tudományosan is bizonyítják a jótékony hatásokat. No persze nemcsak a gyógyulni vágyókat várják a fürdőbe. Már csak azért is megéri betérnünk, hogy a nyílt víztükrön ringatózó tavirózsák között úszhassunk, a gyógyhatás pedig csupán bónusz.

 

Gyenesdiásra átruccanva, a Természet Háza látogatóközpontban alkalmunk nyílik a Keszthelyi-hegység élővilágának megismerésére, valamint a környezeti nevelési programokon való részvételre.

 

Innen elindulhatunk felfedezni a környék gazdagságát. Látnivaló akad bőven, hisz a Természet Háza létrehozásával párhuzamosan felújították a Garga-hegyen található Bél Mátyás kilátót, a Boncsos-tetőn új épületet emeltek a leromlott állapotú Batsányi kilátó helyett, valamint felépült a Láz-tetői kilátó is. A Bélapi pihenőhelyen turisztikai fejlesztéseket végeztek (pihenőház, pad, asztal, színpad és nézőtér, valamint tűzrakó hely került ide). A Balatongyörök közelében található, népszerű Büdöskúti pihenőnél - amely egyben a Medvehagyma tanösvény kiindulópontja is - új pihenőházat alakítottak ki. Emellett elkészült a Cseri-kapu pihenőhely asztalokkal, padokkal, pihenőházzal, tűzrakó hellyel és játszótérrel.

 

Ha bringával indulunk útnak, könnyű dolgunk lesz, hisz a térség kerékpáros mintarégióvá vált az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően. A jól kiépített kerékpáros úthálózat immáron 18, szezontól függetlenül teljesíthető körből áll. Ezek között találunk tematikus útvonalakat is, mint például a Festetics-örökségi helyszíneket érintő körtúrát, amely könnyű, s egy nap alatt végigkerékpározható.

 

A Festetics kilátó

 

 

 

A kerékpáros úthálózat 18, szezontól függetlenül teljesíthető körből áll


Akkor sem kell aggódnunk, ha túra közben ránk szakad az ég, hisz a kerékpáros útvonalak mentén elhelyezett több mint félszáz esőbeállónak köszönhetően könnyedén találunk védelmet. A beállók nemcsak rossz időben hasznosak: az itt található információs térképek segítenek a tájékozódásban, de megtaláljuk rajtuk a látnivalókat, a szervizeket, a kerékpáros centrumokat, az étkezőhelyeket, és a segélyhívószámokat is. Ha nincs saját bringánk, akkor sincs gond, hisz a keszthelyi, gyenesdiási, vonyarcvashegyi, balatongyöröki, hévízi és zalakarosi TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) szervezetei között kerékpárkölcsönző hálózatot alakítottak ki, közel 80 darab bringával. Emellett Keszthely belterületén is megoldották a biztonságos kerékpáros átmenő forgalmat, összekötve a főbb látnivalókat. A mintarégiós fejlesztésekről bővebben itt olvashatsz.

 

 

A Cadillac múzeum 13 autójának egyike 

 

És ha már Keszthelynél járunk: sokan a Festetics Kastély és Helikon Park megtekintése után célba veszik a partot, vagy tovább indulnak, pedig a város igen gazdag látnivalókban. Nemcsak a szokványos kulturális és történelmi nevezetességekre kell gondolni. Álljunk csak meg a főtértől 5 perc gyaloglásra található, hazánkban egyedülálló Cadillac Múzeumnál. Jelenleg 13, az autógyártó meghatározó évtizedeiből származó modell látható itt, mind tipp-topp állapotban. Innen csupán pár száz méterre található a Balatoni Múzeum. Az 1920-as években, a kifejezetten múzeumnak tervezett neobarokk épületben az állandó kiállítások mellett folyamatosan megújuló képzőművészeti és más tematikájú tárlatok láthatóak. Akit pedig a vadászat pezsdít fel, keresse fel a Vadászati Múzeumot. A Festeticsek híres vadászok hírében álltak, így nem véletlen, hogy a kastély mögött, egy impozáns épületben kapott helyet a félezer darabból álló, páratlan gyűjtemény. A kiállításon Európa (főként a Kárpát-medence), Afrika, Amerika és Ázsia állatait láthatjuk.

 

 

A vadászati múzeum 

 

A Nyugat-Balaton régió rengeteg kikapcsolódást kínál, pedig a fentiekben épp csak szemezgettünk a lehetőségek közül. Fedezd fel te is ezt a tájat, és gazdagodj élményekkel!

Cikkajánló