Először figyeltek meg fészkelő batlákat a Gácsháti-halastavakon

Ez a gyönyörű íbiszféle ritka költőfajaink közé tartozik, ezért is jó hír, hogy a Gácsháti-halastavakon idén először költöttek batlák.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. július 17.

Ez a gyönyörű íbiszféle ritka költőfajaink közé tartozik, ezért is jó hír, hogy a Gácsháti-halastavakon idén először költöttek batlák.

A batla egy különleges testfelépítésű és színezetű, már-már egzotikusnak tűnő madár. A kanalasgém mellett a batla a másik íbiszféle hazánkban. Színe csokoládébarna, de tollazatában, irizáló foltokként, a napsütés hatására a lila és a zöld színek is megjelennek. Testfelépítéséből következtetni lehet arra, hogy a sekély vizű élőhelyek, mocsarak lakója, ezeket a helyeket használja táplálkozásra, fészkelésre, fiókanevelésre – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Áprilisban érkezik vissza a Szaharától délre fekvő telelőhelyéről, de van, hogy csak május közepén, június elején kezd költésbe. Általában nádasok vegyes gémtelepeire költözik be, leggyakoribb lakótársai a kis kócsagok, a kis kárókatonák, a bakcsók és a kanalasgémek. A fiókák másfél hónaposan válnak röpképessé, de még utána is, egy-két hónapig etetik azokat szüleik. Sok más mellett, legszívesebben piócákat és nadályokat esznek.

Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

A múlt század 20-as éveiben csak a Kis-Balaton környékén mintegy ezer példány fészkelt, az ezredfordulóra azonban ez a szám drasztikusan lecsökkent. A 2000-es évek első évtizedében már csupán 2-20 pár költött az egész országban. Az állomány mára némi emelkedést mutat, a batla megjelent már az alföldi élőhelyeken is. A Körös–Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén jelen van fészkelőként az utóbbi néhány évben. A Köröstarcsa határában fekvő Gácsháti-halastavakon 2020-ban regisztrálták először költését.

Forrás: kmnp.hu

Cikkajánló