Eltévedt egy hattagú társaság a Bükkben

A kirándulókat a miskolci rendőrök kutatták fel a Kisgyőr melletti erdőben. Egyikük megsérült a lábán.

Szerző:
police.hu/Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
123rf.hu
2017. március 6.

A kirándulókat a miskolci rendőrök kutatták fel a Kisgyőr melletti erdőben. Egyikük megsérült a lábán.

 

 

A bejelentés március 4-én délután érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába. A járőrök és a mentőszolgálat munkatársai néhány órán belül megtalálták a baráti társaságot. A lábán megsérült, mozgásképtelen túrázót egy terepjáró autóval vitték az erdőből a kórházba.

 

 

Ha szeretnéd elkerülni a hasonló eseteket, érdemes követni a Pilisi Parkerdő útmutatóját a túrára való megfelelő felkészülésről.

 • Ugyan korunk felgyorsult és digitális világában sokaknak már eszébe sem jut, hogy a „régimódi” módszerrel éljen, már a túra útvonalának tervezésekor is segítségedre lehet egy megfelelő, hagyományos, papíralapú turistatérkép. Habár a terepen térképes és irányjelző táblák is segítik a tájékozódást, a biztonság kedvéért vízálló tasakba helyezett térképet sohasem szabad otthon felejteni. A GPS-készülékek vagy GPS-es navigációra képes okostelefonok ugyanis lemerülhetnek, vagy csődöt mondhatnak az erdőben, és egy hegy takarásában ráadásul nem is mindig van elegendő térerő, vagy internet-lefedettség.
   
 • Mindenképpen értesítsd otthon maradt hozzátartozóidat vagy barátaidat a tervezett kirándulás útvonaláról, így ha bármi váratlan történik, lesznek, akik ismerhetik a helyzetedet.
   
 • A tudatos kirándulás egyik legfontosabb alapelve a túra útvonalának megtervezése indulás előtt. Célszerű felkeresni az úti célodnak otthont adó erdőgazdaság honlapját, hiszen az erdőgazdálkodó a kirándulók érdekében az időleges korlátozásokra (pl. szélsőséges időjárásból vagy vadászatból kifolyólag) az interneten figyelmeztetheti az erdőjárókat.
   
 • Indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni az időjárásról, mert az erdőben eltérő viszonyokkal találkozhatsz, mint a városban: a hirtelen alászálló köd, hó, jegesedés vagy fagy, netán viharos szél alaposan felforgathatja az eredeti elképzeléseidet. Különösen fontos, hogy a váratlan helyzetekre minden túrázás alkalmával legyen megfelelő válaszod, ennek megfelelően soha ne indulj el körültekintően összeállított túrafelszerelés nélkül kirándulni.
 • Érdemes előre gondoskodni elsősegélycsomagról is, ami legalább az alapvető felszereléseket - kötöző- és fertőtlenítőszert, sebtapaszt, kalcium-pezsgőtablettát izomgörcs vagy allergiás reakció esetére, illetve gyógyszereket például fejfájásra, vagy allergiára - mindig tartalmazza.
   
 • Ne térj le a jelzett turistautakról, jelzetlen és ismeretlen ösvényen soha ne indulj el!
   
 • Amennyiben többen szeretnétek járni erdőt, győződjetek meg arról is, hogy a tervezett túrát a csoport minden tagja képes teljesíteni. A kirándulás ütemét a legkisebbek, illetve a gyengébb állóképességűek haladásához igazítsátok, soha ne hagyjátok magukra a tapasztalatlanabb társaitokat. - Csak józanul, felelősséged és öntudatod teljes birtokában látogass az erdőbe, ne mássz fel szurdokvölgyek sziklaperemeire, meredek sziklákról, hegygerincről pedig semmit ne dobj le. Légy tekintettel minden élőlényre, akivel az erdőn osztozol.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezekre kell figyelned, hogy ne vessz el az erdőben

Alaposan eltévedtek a magyar túrázók a Piecky-szurdokban

Fél órán belül megtalálták az eltévedt családot

Kiránduló gyerekek tévedtek el a Bercel közeli hegyekben

Cikkajánló