Tudástár

Erdészlakból tanoda - A Sziágyi Erdei Iskola

A Somogy megyében egyedülálló erdei iskola egy hajdani erdészlakban kapott helyet, és majdnem húsz éve fogadja és neveli a természet szépségeire fogékony gyerekeket.

Szerző:
Hidvégi Brigi (sziagyisuli.hu)
Fotó:
Ormos Balázs
SEFAG Zrt.
2014. augusztus 18.

A Somogy megyében egyedülálló erdei iskola egy hajdani erdészlakban kapott helyet, és majdnem húsz éve fogadja és neveli a természet szépségeire fogékony gyerekeket.

A Sziágyi Erdei Iskola Somogy megye déli részén helyezkedik el, a rinyabesenyői erdőtömb mélyén. Épületét a Festetics uradalom idején, 1932-ben emelték, ekkor erdészlakként működött, ám az utolsó erdész kiköltözése után, mintegy 50 évvel később sokáig üresen állt. Nevelési célokra 1995-től használják, jelenleg Lábod község önkormányzata és a SEFAG Zrt. működteti.


Az intézmény, mint a megye egyetlen erdészeti erdei iskolája, aktívan közreműködik a 6-14 évesek természetszemléletű nevelésében, illetve az erdőgazdálkodás, az erdészeti kultúra megismertetésében. Lehetőség van az iskola által szervezett, 5 napos komplett programsorozaton való részvételre, de az épület anélkül is kibérelhető.

 

 

Az iskola 2010-ben új, nagy tantermet és kerékpártárolót is magába foglaló épülettel bővült


A környéken kirándulók megismerkedhetnek a somogyi homokvidék növény- és állatvilágával, bejárhatják a hat tanösvényt, találkozhatnak a petesmalmi Vidrapark lakóival, ellátogathatnak a lábodi vadászati múzeumba, vagy a nagyatádi Hadiparkba, ezek mellett a közelben több gyógyfürdő is elérhető.


A kisebbek számára meséléssel egybekötött, főként a növény- és állatvilággal kapcsolatos foglalkozásokat szervez az erdei iskola; tanulhatnak például a kocsányos tölgyesekről, az akácosokról, megfigyelhetik az erdő szintjeit és azok lakóit, valamint figurákat, ajándékot készíthetnek az otthoniaknak száraz termésekből, gallyakból és levelekből. A 10-14 évesek már gyakorlatban is megtanulnak biztonságosan tájékozódni és tüzetesebben megismerkednek az erdő és a vizek világával, az itt előforduló élőlényekkel, emellett betekintést nyerhetnek az erdőgazdálkodás alapjaiba, az erdész munkájába. Izgalmas vadlesen, madárlesen vehetnek részt, és kóstolót kapnak nyomolvasásból is.

 

Még több infó az erdei iskola honlapján. Képeket, naprakész információkat találhatsz az intézmény Facebook oldalán is. 

 

 

Erdei foglalkozás  

 

Mi vár rád az erdei iskolában?
- Erdei tanösvények, tájház
- Szabadtéri főző- és pihenőhely
- Szekerezés
- Gyógyfürdő
- Vidrapark, vadaspark
- 31 fő befogadására alkalmas kőház, 10+10+8+2+1 ágyas szobák
 

  

Ezekbe kóstolhatsz bele…
- Vadles, somogyi homokvidék növény és állatvilága, vizes élőhelyek
- Erdő- és vadgazdálkodás
- Néprajz
 
 

Elérhetőségek
Üzemeltető: SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészete
Megközelítés: http://www.sziagyisuli.hu/kapcsolat
Jákliné Mihály Bernadett erdei iskola vezető
Tel: +36-82-553-906; +36-30-9018-620
E-mail: info@sziagyisuli.hu
Honlap: http://www.sziagyisuli.hu
Facebook: https://www.facebook.com/sziagyi.erdei.iskola
 

További erdei iskolákról szóló cikkeinket itt találod. 

 

 

Cikkajánló