Erdőmentés futócipőben és fenyőillatú forgatag - Programajánló hétvégére

Az adventi vásároknak nehéz ellenállni, ezúttal Esztergomot ajánljuk hétvégi kiruccanás céljából, de aki már mindent beszerzett a fa alá, azok sem maradnak program nélkül: futócipőbe bújhatnak a jégkárral sújtott erdőért, csillagokat nézegethetnek a Gerecsei Tájvédelmi Körzet szomszédságában, vagy tovább bővíthetik ornitológiai ismereteiket Kókán.

 

Szerző:
Lénárt Léni
Fotó:
Fotó: Shutterstock
Moczik-Eredics Mária
Lengyel János
www.helloesztergom.hu
2015. december 16.

Az adventi vásároknak nehéz ellenállni, ezúttal Esztergomot ajánljuk hétvégi kiruccanás céljából, de aki már mindent beszerzett a fa alá, azok sem maradnak program nélkül: futócipőbe bújhatnak a jégkárral sújtott erdőért, csillagokat nézegethetnek a Gerecsei Tájvédelmi Körzet szomszédságában, vagy tovább bővíthetik ornitológiai ismereteiket Kókán.

 

1. Téli sprint az erdőért

 

 Nem tudjuk, mennyi kedved van futkározni két rúd bejgli megsütése között, de ha mégis úgy döntesz, hogy nem bízod a véletlenre a kalóriákat, akkor december harmadik hétvégéjén tényleg egy jó ügy érdekében fűzheted be a futócipődet: egy 23,5 km-es, illetve egy 11,8 km-es szakaszon vehetsz részt a Phoenix jótékonyság futáson, amelynek a célja, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. javára gyűjtsön, segítve a tavalyi jégkár által okozott veszteségek enyhítését, valamint az új pihenőhelyek kialakítását. A szervezők a felajánlásokat adománydobozban fogják gyűjteni.

Mikor?
2015. december 19.
Hol?
Szépjuhászné, Gyermekvasút, Budakeszi út 88.
Bővebb infó: facebook.com

2. Csillagnézegetés a téli napfordulón

 

 Persze nem akárhol és nem akárhogy. Egészen pontosan a Gerecsei Tájvédelmi Körzet tőszomszédságában, a lakott területektől távoli, világítás nélküli helyen, ahol olyan látványban gyönyörködhetsz, amit biztosan nem fogsz egyhamar elfelejteni. Naplemente után derült égbolt esetén a csillagos ég megfigyelésére lesz lehetőséged Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén. A túrán csillagász szakember segítségével, távcsővel figyelheted meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és számtalan érdekes információt tudhatsz meg. A túra könnyű séta, de a program gyerekeknek 12 éves kortól ajánlott.

Mikor?
2015. 12. 18., 18-23 óra
Hol?
Agostyán, Ökofalu parkolója
Bővebb infó: dunapipoly.hu

3. Madármustra gyűrűzéssel Kókán

 

 A madárrajongók tényleg örülhetnek így az év vége felé is, mert szombaton vétek lenne lemaradniuk arról a programról, amelyet Kókán szerveznek a Civil Ház kertjében kihelyezett madáretetőknél. A gyűrűzés mellett rövid előadásokat, kisfilmeket is megtekinthetsz például olyan témákban, mint a madárgyűrűzés története és jelentősége, madárvédelmi teendők télen, vagy mindent megtudhatsz a harisról, amely a 2016-os év madara. Ne feledkezz meg az időjárásnak megfelelő öltözetről, távcsőről, fényképezőgépről, madárhatározóról és a meleg teáról.

Mikor?
2015. 12. 19., 9-12 óra
Hol?
Kóka, Civil Ház, Kossuth Lajos u. 57.
Bővebb infó: www.mme.hu
 


4. Egy bögre forralt bor Esztergomban

 

 A kisebb városok vásárainak különleges hangulata van, főleg az ünnepek előtt. Nincs ez másképp Esztergommal sem, ahol a budapesti nyüzsgés helyett meghitt hangulatra számíthatsz a Széchenyi téren. Nem mellékesen tartalmas program is színesíti a forralt borral és más ínycsiklandó finomságokkal fűszerezett mókát: lesznek változatos műfajú koncertek, gyermekműsorok, este pedig olyan fellépők előadásán szórakozhatsz, mint az Ocho Macho, a The Biebers, a Firkin, a Budapest SKA NuJazz Orchestra, az Old Boys és még sokan mások. Az ünnephez szorosan kapcsolódó vallási hagyományok és a jótékonyság sem marad el: az utolsó adventi gyertya közös meggyújtása december 19-én lesz a Szentháromság-szobor körül lévő nagy koszorún, az evangélikus egyház képviseletében, továbbá civil szervezetek, egyesületek adománygyűjtési akcióit is segítheted, ha ellátogatsz a térre.

Mikor?
2015. 12. 17-21., mindennap 14 órától
Hol?
Esztergom, Széchenyi tér
Bővebb infó: www.helloesztergom.hu

Kapcsolódó cikkek: Az ország legkülönlegesebb adventi forgatagai
 

 

 

 


 

Cikkajánló