Értékes homoki élőhelyen pusztított az idei legnagyobb tűz

A Turjánvidék Natura 2000 területén csaptak fel a lángok. Összesen 800 hektár, zömében természetes élőhely esett áldozatul.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI)
2022. augusztus 25.

A Turjánvidék Natura 2000 területén csaptak fel a lángok. Összesen 800 hektár, zömében természetes élőhely esett áldozatul.

A Táborfalvai Lő- és Gyakorlótér száraz homoki tömbjén augusztus 18-án a déli órákban keletkezett tűz, egyelőre ismeretlen okból. Katonai gyakorlat ekkor nem zajlott a területen. Nem az „aljnövényzet”, „gaz”, „bozótos” égett – ahogy az a legtöbb híradásban szerepelt –, hanem természeti kincsek: nyarasok, borókások, pannon homoki gyepek: több száz védett növény-, gomba- és állatfaj otthona – áll a Duna-Ipoly Nemzeti park közleményében. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, de az oltás ellenére a tűz gyorsan terjedt a gyepeken, cserjésekben, erdőkben.

A lángokat estére sikerült megfékezni, de másnap a szél hatására a terület több helyen újragyulladt. A tűz tombolásának végül csak az érkező eső tudott véget vetni. Mintegy 800 ha, zömében természetes élőhely vált a lángok martalékává. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az idei év legnagyobb tűzesetének nevezte a Tatárszentgyörgy környéki tüzet.

A gyepek fajösszetétele többé nem lesz a régi
A leégett terület viszonylag hamar kizöldül majd, de az eddig kivételes ízeltlábú-faunájáról ismert élőhely bizonyosan nagy károkat szenvedett el. Évtizedek múlva visszatérhet a boróka, újra növekedésnek indulhatnak a nyárfák, de a felperzselt terület regenerálódásához hosszú időre van szükség, ráadásul ezt a gyógyulást nehezítik a területfoglaló özönfajok és a klímaváltozás. A Táborfalvai Lő- és Gyakorlótér elzárt homoki területének hajdanvolt pompáját és értékeit az alábbi videóban ismerheted meg.


Cikkajánló