Évente közel másfélmillióan látogatjuk meg nemzeti parkjainkat

A nemzeti parkok kiemelt szerepet töltenek be a hazai turizmusban, a csodálatos természeti értékek megőrzése és védelme mellett - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Szarvason a Körös-Maros Nemzeti Parkban létesített Körösvölgyi Állatpark ünnepélyes megnyitóján.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Pelsőczy Csaba
2014. július 29.

A nemzeti parkok kiemelt szerepet töltenek be a hazai turizmusban, a csodálatos természeti értékek megőrzése és védelme mellett - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Szarvason a Körös-Maros Nemzeti Parkban létesített Körösvölgyi Állatpark ünnepélyes megnyitóján.

A miniszter kiemelte: a kormány célja, hogy az emberek külföldi utazás helyett szabadidejük nagyobb részét itthon töltsék el, ismerjék meg hazánk érdekességeit és látnivalóit. A 2014-2020 közötti EU-költségvetésben mintegy 36 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a nemzeti parkok, az összeg hasonló a 2007-2014 közöttihez. Más EU-alapokból 2020-ig további ötven milliárdra pályázhatnak, állattartó telep korszerűsítéséhez, nemzeti parki termékekhez, élelmiszer-feldolgozáshoz.

 

Tíz nemzetipark-igazgatóság regisztrált adatai szerint a jegyet váltó látogatók száma 2012-ben 1,4 millió volt és 2013-ban is hasonlóan alakult. Az adatok nem tartalmazzák a fenntartott és ingyenesen látogatható mintegy 150 tanösvény és bemutató hely látogatóinak a számát. Kiemelt teljesítményt ért el a Körös-Maros Nemzeti Park, ahol háromszorosra nőtt a látogatók száma, 2011-ben 16 276 fő volt, 2013-ban 44 096 fő. Az idei évben remélhetően folytatódik az emelkedő tendencia, nagyon jó látogatottság mellett zajlottak a tavaszi túzokdürgéses programok Dévaványán, és a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpontban is sokan megfordultak, miközben zajlottak az állatpark építési munkálatai - mutatott rá Fazekas Sándor.

 


A miniszter ünnepi beszédében szólt arról, hogy a Körösvölgyi Állatparkra mindenki büszke lehet. A magyar természetvédelem új látnivalója ezreket vonz majd ide a természetbarátok, a természetjárók és a természet szépségei iránt érdeklődők köréből. A park az alföldi táj csodálatos élővilágát mutatja be.

 

 

A Körösvölgyi Állatpark példa nélküli gyorsasággal, másfél hónap alatt készült el.


Az ünnepségen Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója elmondta: a Körösvölgyi Állatpark példa nélküli gyorsasággal, másfél hónap alatt készült el. A tíz hektáros állatparkban a látogatók huszonhat állatfaj 56 egyedét tekinthetik meg természetes élőhelyi környezetben. Döntően rejtőzködő életmódot folytató állatfajokkal, vadmacskával, borzzal, hollóval, európai bivallyal, szarkákkal és varjakkal találkozhatnak közvetlen közelről és ismerhetik meg természetvédelmi jelentőségüket. A parkban a vendégek láthatnak a természetben nagyon ritkán vagy egyáltalán nem észlelhető állatfajok közül rókához hasonló ragadozót, sakált, a fák koronáin élő, a mókushoz hasonló nyusztot is. Az állatpark ötven millió forintból épült, hazai és EU-támogatás segítségével.

 


Babák Mihály (Fidesz-KDNP), Szarvas polgármestere beszédében méltatta a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkáját. Elmondta: a nemzeti park Szarvas város idegenforgalmának kihagyhatatlan gyöngyszeme, a Körösök és a termálvíz mellett Szarvas idegenforgalmi vonzerejének meghatározó szereplője.
Dankó Béla (Fidesz), a szarvasi választókörzet országgyűlési képviselője az elmúlt hét év környezetvédelmi fejlesztéseiről elmondta: jelentős beruházások valósultak meg Magyarországon, s a fejlődés folytatódik.

Kapcsolódó cikkek:

Új fajok a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Új fényében ragyog a Szent István-barlang
Még több hír nemzeti parkjaink életéről

Cikkajánló