EZ TÖRTÉNT...ÉVE - OKTÓBER

História-rovatunk múltba tekintő, évfordulókat kutató sorozatának újabb része, most az októberben történtekről...

 

2012. október 12.

História-rovatunk múltba tekintő, évfordulókat kutató sorozatának újabb része, most az októberben történtekről...

 

 

10 éve, 2002. október 4-én történt a Shivling (6543 m, India, Gahrwal-Himalája) első magyar - és mindeddig egyetlen - megmászása. A Gangesz forrásvidékén található gyönyörű hegy északnyugati pillérén Babcsán Gábor és Tóth Csaba jutott fel a négyfős csapatból a csúcsra,.

 

Az 1500 méter hosszú, UIAA V-ös nehézségű mászóúton 80 fok meredekségű jeget is kellett mászniuk. Az út beszállásáig Mester Béla és Szendrő Szabolcs segített nekik a felszerelések felszállításában.

 

 

 

25 éve, 1987. október 1-én jutottak fel először magyar hegymászók nyolcezer méter fölé. A Magyar Tibet Expedíció nyolc tagja közül dr. Nagy Sándor és Ozsváth Attila érte el elsőként a Shisha Pangma Központi csúcsát (8008 m). A kedvezőtlen időjárás miatt csak egy hét múlva tudtak még négyen feljutni.

 

A csúcssiker pikantériája, hogy a legkisebb nyolcezresnek nem a 8027 m-es főcsúcsán jártak, de 

mentségükre legyen mondva, hogy pontosan nem is tudták hol álltak. Az alaptáborban a mieink elsőként gratulálhattak Jerzy Kukuczkának, aki második emberként éppen ezen a hegyen mászta meg tizennegyedik nyolcezresét.

 

 

75 éve, 1937. október 13-án halt meg Pestszentlőrincen Déry József ítélőtábla bíró, a Magyar Turista Egyesület több tisztet is betöltött vezetője, számos szervezet tiszteletbeli tagja, az MTE 25 éves jubileumi évkönyvének és a Turisták Lapjának húsz éven át szerkesztője.

 

Téry Ödön vejeként kezdte a hegymászást a Magas-Tátrában, ahol a Kis-Trapataki-völgyben végzett kiváló feltáró tevékenységet, és apósával részt vett a Téry-menedékház építésében is. A kiváló szakíró és festő neve a Déry-csúcs elnevezésben maradt fenn.

 

 

125 éve, 1887. október 24-én született Lőcsén Rokfalusy Lajos, vasdiplomás iskolaigazgató, a Magas-Tátra téli feltárásában jelentős szerepet játszott hegymászó. Iglón töltötte diákéveit, ahol Hajts Béla tanítványaként jutott el először a Magas-Tátrába valamint tevékeny részese volt a Felvidék paradicsoma (mai nevén Szlovák paradicsom) több szurdokának feltárásában.

 

 

Az MKE Iglói osztálya, a BETE és a TÖMB tagja, a Zöld-tavi menedékház gondnoka, katonai hegymászó és síoktató. A trianoni békediktátum után elhagyta a Felvidéket és Salgótarjánba költözött, ahol részt vett a Salgói menedékház építésében is.
 

 

Cikkajánló