Ezek a legjobb szarvasbőgős programok

A hűvös idő beköszöntével kezdetét veszi az éjszakai erdők egyik legizgalmasabb időszaka. A szarvasok párkeresését országszerte tucatnyi szervezett túrán hallgathatjuk. Összegyűjtöttük a legjobbakat.

Szerző:
Gulyás attila
Fotó:
123rf
Gulyás Attila
2017. szeptember 8.

A hűvös idő beköszöntével kezdetét veszi az éjszakai erdők egyik legizgalmasabb időszaka. A szarvasok párkeresését országszerte tucatnyi szervezett túrán hallgathatjuk. Összegyűjtöttük a legjobbakat.

A szarvasfélék párzási időszaka többnyire augusztus utolsó napjaiban kezdődik, és az időjárástól függően, szeptember közepére éri el a csúcspontját. A nőstények igyekeznek a legöblösebb hangú, legerősebb bikával párosodni, akik közt persze elszánt küzdelem folyik. Két bika találkozásakor az erőviszonyok tisztázásához sokszor elég a fenyegető közeledés, de gyakran tettlegességig fajul a rivalizálás.

 

 

A hasonló erejű bikák főleg szabálytalan alakú, az ellenfelétől látványosan különböző aganccsal okozhatnak súlyos sérülést egymásnak, de az átlagostól jelentősen eltérő, szabálytalan formájú agancsú hímeket ma már a vadászok „selejtezik”. A párzási időszakban a hímek alig táplálkoznak, és szeptember végére felélik szinte minden tartalékukat. Mire a levelek megsárgulnak, ismét visszatér a csend az éjszakai erdőkbe.

 

Addig is viszont számos szervezett program várja a kirándulókat, de a bátrabbak akár maguk is nekiindulhatnak - persze csak az ilyenkor is járható erdők egyikében. A biztosra menő kíváncsiskodók számára összegyűjtöttük, hova érdemes ellátogatni.

 

 

Gyalogos programok

 
Bőszénfai szarvasfarm
A zselici erdőkben található 1800 hektáros birtok, hivatalos nevén a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontja, közel kétezer nagyvad otthona. A két évtizede kutatási programként indult zárttéri vadtenyészet mára már Közép-Európa egyik legjelentősebb állományává nőtte ki magát, ami a nagyközönség számára is folyamatosan látogatható. A hatalmas terület leggyakoribb közlekedési eszköze a traktor vontatta személyszállító utánfutó, alkalmanként pedig lovasfogat. Ezek várják a látogatókat szeptember közepének hétvégéin is, egy-egy másfél órás, szakvezetéses kirándulásra, amelynek legtávolabbi pontján már semmi nem zavarja az erdő csendjét és lakóinak hangjait. Indulási időpontok: szeptember 9., 10., 23., 24.; délelőtt 9 és délután 4 órakor. Információk és jelentkezés itt.

 

Túra traktorvontatással a bőszénfai szarvasfarmon 

Sasrét
A közeli bőszénfai terület túra nélküli hétvégéjén, szeptember 15-én és 16-án a környék másik, nagy kiterjedésű erdőségének mélyére, Sasrétre várja az érdeklődőket a Mecsekerdő Zrt. Az éjszakai erdő koronás királyainak énekét rövid, szakvezetéses gyalogtúrán hallgathatjuk. Bővebb információk az esemény oldalán.
 

Jósvafő
Az Aggteleki-karszt szarvasainak nászába szeptember 16-án hallgathatunk bele. Este 7 órakor, a Baradla barlang bejáratától induló kétórás túrán, szakvezetéssel járhatjuk végig a környező erdőt.
Bővebb adatok az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

  

Harc a párosodás jogáért - ilyen közelről ritkán látni

 

Erdei vasúti utazáshoz kapcsolódó programok

 

Gemenc
Szeptember 9-én az erdei vasút két végállomásáról, Pörbölyből és Keselyűsről indul egy-egy esti különjárat a közeli erdőkbe. 17 órakor, a kalandra vágyók először egy „Gímvallatás” elnevezésű programon hullajtott agancs- és bőgőkürt-bemutatón vesznek részt, majd Mosonyi Szabolcs „A gemenci szarvasok” című természetfilmjét tekintik meg. Ezt követően 18 órakor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci-erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészletébe, ahol megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan a túrázók 21 óra körül érkeznek vissza a kiindulóállomásra. Információk és helyfoglalás a Pörbölyi ökoturisztikai infopontál.

 

Kaszó
Somogy egyik legnagyobb erdejében az elmúlt években megszokott program várja a látogatókat: a vasút szerelvénye negyed órás útján a Baláta-tó természetvédelmi területére viszi az utasait, ahol a végállomáson maradva, vagy akár kisebb túrákat téve ismerhetik meg az erdő kora esti világát. A járatról visszaérkezve a vendégeknek lehetőségük van megkóstolni a Főherceg Fogadó ízletes vadételeit.

Időpontok: 2017. szeptember 9., 14., 15., 16. Információ és jelentkezés a Kaszó Zrt. elérhetőségein.
 

Hallgatózás a Baláta-erdőben


Felsőtárkány
Esti kisvasúti utazás a Bükk-fennsík tövéhez. Felsőtárkányból az erdei vasúttal 17 órakor szerelvények indulnak a Stimecz-házi végállomáshoz. A résztvevők nem maradnak étlen-szomjan, s ha szarvast nem is, de egy trófeakiállítást megtekinthetnek, és bőséges információval gazdagodnak a bükki szarvasokról.
Időpontok: 2017. szeptember 16. és 23. 17.00-20.00

Információk az esemény oldalán.

 
Pálháza

A Zempléni-hegység északi völgyében vezető vasúton egy igazán tartalmas, közel hatórás program várja az érdeklődőket szeptember 23-án. A 17.30-kor induló különvonat utasai nem csupán az erdei állatokat hallhatják, de találkozhatnak a vadászatokon dolgozó vérebekkel, akik nevükkel ellentétben igazán barátságosak. A programot vadászkürtös bemutató színesíti. Visszaérkezés Pálházára 22 órakor.
Információk és jelentkezés az Északerdő Zrt. elérhetőségein.

 

A kemencei Feketevölgy végállomás


Kemence
A Börzsöny egyik legvadregényesebb völgyében, az éjszaka leghangosabb óráiban indít különvonatot a Kemencei Erdei Múzeumvasút, szeptember 23-án. A program során az esti különvonat egészen Feketevölgy végállomásig közlekedig, ahonnan rövid gyalogtúrával a Fekete-kútig sétálhatnak a látogatók. Itt a Kemencei Erdészet munkatársa tart majd előadást a szarvasok nászáról. Visszafelé a vonat mozdony nélkül, csendesen gurulva érkezik vissza Kemencére, az erdő szélein meg-megállva, egy kis további hallgatózáshoz. Érkezéskor zsíros kenyér és büfé várja a látogatókat. Részletes információk itt.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vadbaleset, az autósok rémálma
Gemenc - Árterek világa - Új magyar természetfilm a mozikban

Cikkajánló