Ezek Európa legjobb túraútvonalai

Legalábbis az 1969-ben alapított Európai Gyalogtúra-szövetség (European Ramblers’ Association, ERA) tanúsítványa szerint. Kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen útvonalak rendelkeznek jelenleg ezzel a minősítéssel, ezért részletesebben bemutatjuk e kezdeményezést.

Szöveg és fotó:
2022. október 27.

Legalábbis az 1969-ben alapított Európai Gyalogtúra-szövetség (European Ramblers’ Association, ERA) tanúsítványa szerint. Kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen útvonalak rendelkeznek jelenleg ezzel a minősítéssel, ezért részletesebben bemutatjuk e kezdeményezést.

Novemberi lapszámunk MTSZ Híradó rovatában a szervezett természetjárás európai kérdéseiről írtunk, és ennek fényében mutattuk be (többek között) az ERA tevékenységét is. A szóban forgó kezdeményezés (Leading Quality Trails – Best of Europe) a szervezet által kiadott tanúsítvány alapján Európa legjobb turistaútjait (walking routes) fogja össze.

A szervezet honlapján az olvasható, hogy a minőségi tanúsítvány olyan útvonalaknak jár, amelyek gyönyörű természeti környezetben vezetnek, kilátópontokat, történelmi településeket és kulturális látnivalókat érintenek, kifejezetten jól jelzettek és iránymutató táblák is segítik a túrázókat, mellettük számos szolgáltatás vehető igénybe (étkezési lehetőség és szálláshelyek), továbbá saját honlap és a csomagszállítás lehetősége támogatja a túraszervezést.

A szervezet kezdeményezése mögött egyértelműen térségfejlesztő szándék áll: a gyalogos természetjárás járuljon hozzá egy adott térség turisztikai fejlesztéséhez és marketingjéhez, a természetvédelmi területek fenntartásához, továbbá az útvonalak az összes érintett területi szereplő (természetvédelmi hatóságok, turisztikai szakértők, természetjáró szervezetek, lakosok) együttműködésével valósuljanak meg.

Hol is? Melyik is?

A honlapon jelenleg 21 útvonal található, és már az első olvasásra szembetűnő, hogy messze nem olyan tájakat találunk itt, mint amire elsőre számítanánk: többek között nincsenek jelen a listában Európa magashegységei. Az útvonalak jellemzően közepesen hosszúak, több nap alatt teljesíthetők. A legrövidebb 48 kilométer hosszú, a leghosszabb 555 km.

A listában leginkább olyan, több nap alatt teljesíthető útvonalakat találunk, amelyek egy adott térség, vagy nemzeti park egészét mutatják be, komplex módon, többnyire kevésbé ismert tájakat, könnyebb, de látványos terepeken.

Például a GR22 Portugália egy adott részének történelmi falvait fűzi fel, a Mullerthal Trail Luxemburg általunk is bemutatott, fantasztikus homokkővidékét járja be, de találunk olyan útvonalat, amely a Vogézeket, vagy éppen a Rodopét szeli át. Ez utóbbi kettő például biztos nem Franciaország és Görögország legismertebb túraterepe...

Szembetűnő az is, hogy Európa jelentős része nincs rajta a térképen. Ennek egyik oka minden bizonnyal az, hogy a listán való jelenlét komoly anyagi vonzattal jár.

A legtöbb esetben nem is a természetjáró szervezetek az útvonalak kezdeményezői és fenntartói, hanem mondjuk egy térségi turisztikai ügynökség.

Ha mindezt számba vesszük, akkor talán érthető az, hogy a kicsiny Luxemburgból rögtön három útvonal is található a listán, az egykori szocialista országokból viszont mindössze Csehország van fent két útvonallal. Úgy tűnik, az olyan hegységeknek, mint az Alpok, a Pireneusok, vagy a Picos de Europa nem kell cégér.

Természetesen a Magyar Természetjáró Szövetségnél (MTSZ) is felmerült korábban, hogy érdemes volna-e pályázni valamilyen útvonallal, de ennek a fent említetteken túl alapvetően az szab gátat, hogy az MTSZ nincs ráhatással az útvonalak mellett található szolgáltatókra, illetve nem is helyi szervezet, vagy turisztikai ügynökség, amelynek térségfejlesztő céljai volnának. Természetesen az MTSZ - amely egyébként 1986 óta tagja az ERA-nak - szívesen látna és támogatna is hasonló kezdeményezéseket, bár hogy hazánkból milyen út lehet erre megfelelő, az kérdéses. Adná magát az Országos Kéktúra, de az talán túl hosszú és nem egy területre koncentrál. Leginkább valamelyik jellegzetes tájunkat (pl. Balaton-felvidék, Börzsöny) keresztező regionális útvonal volna megfelelő.

Vásárold meg novemberi lapszámunkat a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el azt is, hogy milyen nemzetközi munkákban vesz részt az MTSZ! Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

Cikkajánló