Ezek voltak legkeresettebb látnivalók a Természetjárón

Európa egyik legnagyobb madárszobra, három különleges kilátó, egy soha be nem fagyó tó, és egy mesebeli szurdok került be az öt plusz egyes 2023-es toplistába.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Farkas Péter
Magyar Természetjáró Szövetség
2023. december 29.

Európa egyik legnagyobb madárszobra, három különleges kilátó, egy soha be nem fagyó tó, és egy mesebeli szurdok került be az öt plusz egyes 2023-es toplistába.

Nem kevesebb, mint 1114 túra, 5200 látnivaló, és 700 szálláshely várja a kirándulni vágyókat a Természetjáró weboldalon és applikációban, amelynek letöltésszáma már 430 ezer felett jár, így bátran kijelenthető, hogy az ott regisztrált keresési adatok reprezentatív képet adnak a hazai túracélpontok-, és útvonalak népszerűségéről.

A Magyar Természetjáró Szövetség kiadásában megjelenő oldal kínálatából ezúttal azt az öt (plusz egy) látnivalót mutatjuk be nektek, amelyekre a legtöbben kattintottak az év folyamán. Az alábbi lista meglehetősen vegyesre sikeredett, mert ugyan három kilátó is befért idén az első hatba, ami papírformának is vehető, de az élen például a tatai turul szobor végzett, míg a dobogó harmadik fokát a tatai Malom-tó csípte el.

1. Turul-emlékmű

Az ősi magyar jelkép, a turulmadár legismertebb hazai szobra 1907 óta figyeli a Tatabánya fölé magasodó mészkőszirt tetejéről az alatta elterülő tájat. Európa egyik legnagyobb madárszobrának tartják, és valóban, lenyűgöző méretei miatt messziről is jól látható, nem véletlenül lett a város jelképe.

A nyolc méter magas tatabányai szobor a Kő-hegy meredek sziklaletörésének szélén, kőből rakott talapzaton áll. A harcias testtartású bronzmadár szárnyainak fesztávolsága majdnem 15 méter, karmai között Árpád kardját tartja, fején pedig aranyozott, stilizált magyar koronát visel.

A szobor mellől fantasztikus panoráma nyílik a városra, de a távolabbi Oroszlány és Tata, sőt tiszta időben Pannonhalma és Komárom házai is kivehetőek. A szobor és környéke eddig is népszerű kirándulóhely volt, de a 2010-es évek végének turisztikai fejlesztései is megkönnyítik a környék és látnivalóinak felfedezését. A Turul-emlékműtől rövid geológiai tanösvényen jutunk el a Szelim-barlangig, és közben megismerhetjük a Vértes és a Gerecse növény- és állatvilágát, jellegzetes kőzeteit.

2. Julianus-kilátó

Akár Zebegényből, akár Nagymarosról kapaszkodunk fel a 482 méter magas Hegyes-tetőre, nagyjából négy kilométernyi sétával jutunk fel a kilátóhoz. Aki először jár itt, garantáltan meglepő élményben lesz része, hiszen a panorámát 270 fokban a Duna látványa uralja. Nyugatra Szlovákia, délre Dömös és a Visegrádi-hegység, keletre Visegrád és Vác irányába láthatunk el.

2011-ben az Ipoly Erdő Zrt. felújította a tornyot, azóta ismét biztonságosan látogatható. Csigalépcsője igen meredek és keskeny.

Az épület középső szintjén egy fedett helyiséget alakítottak ki, ahová behúzódhatunk a szél és az eső elől. Egy kerek asztalka csábít minket az elemózsiánk elfogyasztására vagy egy baráti csevejre, miközben tovább gyönyörködünk a kilátásban az ablakon keresztül. Ha jó az idő, akár a kilátó melletti padokhoz is letelepedhetünk piknikezni.


3. Malom-tó

Tapolca egyértelműen leghangulatosabb, országos összevetésben is páratlan látványossága a tóparti főtér: a Malom-tó és a mellette épült középkori eredetű házsor hangulata nehezen engedi el a látogatót. A ma is látható malom - az épület stílusjegyei alapján - a 13-14. században épülhetett, de már az Árpád-korban is működött itt elődje. A malomépület jellegzetessége a vakolatlan alsó szint.

Tapolca szláv jelentése meleg víz - a forrásvíz 18 fokon tör elő a város alatti karsztos barlangrendszerből. Hőmérsékleténél fogva a tó vize nem fagy be télen.

A tóhoz legközelebbi házak telkei korábban egészen a vízfelületig értek, de mára szerencsére a parton sétányt és vendéglátóhelyekhez tartozó teraszokat találunk, így bármikor kiélvezhetjük a tér egyedi hangulatát.

4. Boldog Mór-kilátó és lombkorona tanösvény

A Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttesétől délre eső dombocskán áll a 2012-ben átadott kilátó, amely az egyik első magyar származású főpapról kapta nevét. Korábban is állt már itt kilátó, amit 1992-ben adtak át, de a kilátó szerkezete hamar megrongálódott, ezért 2011 végén le kellett bontani. A környező fák növekedésével összhangban az új kilátó hat méterrel magasabb lett a réginél, azaz 20 méteres magasságból nézhetünk körbe a tetejéről. Rálátunk a Sokorói-dombság hullámaira, az alattunk elterülő Pannonhalma városára és az azonos nevű medencére, de tiszta időben jól látni a Bakony északi vonulatait is.

A kilátót az apátsággal egy sétaút köti össze, a kilátó körül pedig tanösvényen tájékozódhatunk Pannonhalma érdekességeiről. Ez a tanösvény 2018 tavaszán igazi látványossággal bővült: a fák lombkoronája fölé kinyúló, közel 80 méter hosszú sétányról élvezhetjük az alattunk elterülő táj szépségét.

A fém tartószerkezetű, fával borított sétány az egyik legrégibb keresztény szimbólum, a hal formáját mutatja. A hal farka a feljáró, ami a tanösvényről indul, és a lejáró erre a tanösvényre vezeti vissza a látogatót. A hal fejénél lévő kilátópontról Pannonhalma házaira és a mögötte elterülő dimbes-dombos tájra látunk rá.

5. Dera-szurdok

A főváros környékén kirándulók és a gyerekek nagy kedvence a Pilis és a Visegrádi-hegység találkozásánál lévő, kis hídjairól és meredek sziklafalairól híres, vadregényes szurdok. Pilisszentkereszt környékén ered és Szentendrén ömlik a Dunába a Pilis leghosszabb vízfolyása, a Dera- vagy más néven a Kovácsi-patak.

A környékbeli szerb lakosság adta a pataknak a Dera nevet, amely lefordítva rést, hasadékot jelent. Ennél találóbban nem is lehetne leírni azt a jelenséget, amit Pilisszentkereszt déli határában láthatunk: a víz mély vájatot ásott a mészkőbe, melyet két oldalról már-már függőleges sziklafalak vesznek körbe.

A szurdok alján sejtelmes, mohával fedett, óriási kődarabok fekszenek, mintha a mesebeli óriások kavicsokkal dobálóztak volna hajdanán.

A kijelölt útvonal hol a szurdok egyik, hol a másik oldalán halad, számtalanszor váltakozva, de ez csak fokozza az élményt, hiszen mindannyiszor egy-egy fahídon kell keresztülmennünk. A patakvölgy romantikus-vadregényes része nem hosszú, nagyjából 1 km-es, minimális emelkedéssel, de ha a parkolóból indulunk, oda-vissza is megjárhatjuk, nem fogjuk megunni. A szurdokon keresztülvezet az Országos Kéktúra útvonala is.

+1. Zsófia-kilátó

A Palotaszállótól és a Hámori-tó sarkától jól láthatóan, feltűnő kupolával a lombkorona fölé tornyosulva strázsál a Dolka-hegy sziklás letörésén a kecses, faszerkezetes kilátó. Hangulatában a Palotaszállóhoz igazodik az építmény, amely meghatározó látképi eleme lett a Lillafüred feletti hegyoldalnak.

A klasszikus formákkal rendelkező torony eredetijét 1900. június 3-án adták át, tervezését és építését a Borsodi Bükk Egylet finanszírozta.

A kommunista rendszerben a Bükk-fennsík lokátorállomásának jeleit fogadó katonai bázis épült az akkor már romosodó kilátó alatt, így azt elbontották. Felújítása évtizedeket váratott magára. 2022-ben a kor műszaki igényeinek megfelelően, de az eredeti tervek szerint épült újjá a Zsófia-kilátó, és az erdőben még fellelhető sétány nyomait követve készült el a kilátóhoz felvezető turistaút.


Cikkajánló