Ezen a hétvégén elvarázsol a bédai hajnal - Programtippek

Az időjárás még néha megviccel minket, de akárhogy csűrjük-csavarjuk, itt a tavasz, és a hosszú hétvégén is jobbnál jobb programok várnak országszerte. Szállj hajóra, pattanj bringára, túrázz egy jót, vegyél részt látványetetésen, de díszíthetsz mézeskalácsot is. Íme a Turista Magazin programtippjei a hosszú hétvégére.

Szerző:
Lénárt Emese
Fotó:
Pellinger Attila
Gulyás Attila
Pilisi Parkerdő
2015. április 30.

Az időjárás még néha megviccel minket, de akárhogy csűrjük-csavarjuk, itt a tavasz, és a hosszú hétvégén is jobbnál jobb programok várnak országszerte. Szállj hajóra, pattanj bringára, túrázz egy jót, vegyél részt látványetetésen, de díszíthetsz mézeskalácsot is. Íme a Turista Magazin programtippjei a hosszú hétvégére.

1. Bringázás, hajókázás, solymászbemutató Gemencben


A Gemenc Zrt. péntektől vasárnapig tucatnyi programot kínál a látogatóknak, akik az új kéktúraútvonal gemenci szakaszait is bejárhatják. A hétvégén naponta kétszer indul a Rezét gőzmozdony Pörbölyről nosztalgiavonatokkal a gemenci Duna-partra. Ugyancsak pénteken nyílik meg az az újonnan kialakított erdei kerékpárút, ami Pörböly és a bajai gemenci vándorpont között halad nyolc kilométeren. A kerékpárosok egy húsz kilométeres körutat tehetnek túravezetővel, az útvonal visszafelé érinti az ártéri erdő új nevezetességét, a Magyarországon eddig ismert legnagyobb törzsátmérőjű fát is. Szintén az Országos Kéktúra útvonalán halad a Rezéti-erdőben péntekre hirdetett gyalogos kirándulás. A Malomtelelőnél kialakított, a gemenci ártér állat- és növényvilágát bemutató, interaktív Molnárka-tanösvényen is lehet majd túrázni. A vizek szerelmesei se maradnak program nélkül. Több hajóút indul pénteken és vasárnap az erdő keselyűsi kapujától megközelíthető Gemenci Duna-partról, illetve a bajai vándorpontról. Az erdei vasút megállóinál látható erdészeti, méhészeti és halászati kiállításokon kívül solymász- és kutyabemutatóval, kézműves foglalkozással is kedveskednek a látogatóknak.
Mikor?
2015. május 01-május 03.
Bővebb információért katt ide! 


2. Pénteken irány a Budakeszi Vadaspark!

 


Látványetetésekkel, szakvezetésekkel és vadászati vetélkedővel is várják az érdeklődőket a Budakeszi Vadasparkban pénteken, a Vadászati Kulturális Családi Napon. Az állandó hétvégi programok mellett - látványetetések, kisállatsuli - lesz a vadászat szerepéről és fontosságáról szóló szakvezetés, erdőismeretei túra is. Emellett több állomásos vadászati vetélkedőn vehetnek részt az érdeklődők, megismerkedhetnek a vadászat eszközeivel, álltahangokat hallgathatnak, preparátumokat, agancsokat, szőrméket vehetnek szemügyre és a magyar vadászirodalom nagyjait is megismerhetik. A rendezvényen felavatják Bársony István (1855-1928) író tiszteletére állított emlékoszlopot is, amely a Budakeszi Vadaspark Vadászírók és természetvédők arcképcsarnokába kerül.
Mikor?
2015. május 01.
Bővebb információért katt ide!


3. Varázslatos hajnal Bédában

 



A Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa tájegysége Mohács közelében fekszik, a Duna magyarországi alsó szakasza mentén. Háborítatlan ártéri erdeiben zavartalanul pihennek meg a vízimadarak a vonulási időszakban. A különleges hajnali programon az ártéri tanösvény bejárása közben gyönyörködhetsz a bédai erdő lenyűgöző növény- és állatvilágában. A felkelő nap fényében fantasztikus képeket készíthetsz miközben szakvezető segítségével járhatod be a területet. A fotózás mellett megismerkedhetsz az ártér működésével, ízelítőt kaphatsz az árvizek és az ártéri gazdálkodás összefüggéseiről, eleink életmódjáról. A tanösvény mentén, Magyarország egyik legnagyobb ártéri legelőjén megtekinthető a ridegtartású, védett és őshonos szürkemarha gulya.
Mikor?
2015. május 02.
Bővebb információért katt ide!

4. Ősi mesterségek nyomában Gyenesdiáson

 


Május 1-je és 11-e között érdemes a Balatont választanod úti célul, mert változatos és kreatív programokkal várják a kikapcsolódásra vágyó érdeklődőket. Nem marad ki az összbalatoni programsorozatból Gyenesdiás sem, ahol a tartalmas 11 nap során különböző régi mesterségekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, és kipróbálhatók a használati eszközök is. Lehet például vasat idomítani a vasverő műhelyében, megismerkedhetsz a vadász munkaeszközével, a háztáji állatok tartásával, a sajtkészítés, birkanyírás fortélyaival. Lesz ékszerkészítés, korongozhatsz vagy díszíthetsz mézeskalácsot is. Hogy a torok se maradjon szárazon, bepillanthatsz a szőlészet-borászat rejtelmeibe, utána pedig hangulatos zenés bormustrán ízlelheted meg a helyi szőlőnedűket. A Nyitott Balaton idején naponta indul nyugat-balatoni vezetett kerékpártúra, amihez a kerékpárokat féláron biztosítják a térségi Tourinform irodák, de természetesen saját kerékpárral is lehet nevezni a túrákra. Bringázz egyet a  Kis-Balaton túrán és Keszthelyi-öböl körtúrán hajózással egybekötve, amelyhez a „biciklijegyet” féláron adja az akció alatt a balatoni hajótársaság.
Mikor?
Május 01- május 11.
Bővebb információért katt ide!

Kapcsolódó cikkek:
Még több cikk Gemencről
Hírek a Budakeszi Vadasparkról
 

Cikkajánló