Ezen a hétvégén is kisvasutazhatsz a Vörös-kői-forráshoz

A nagy érdeklődésre való tekintettel március 5-én és 6-án is felpattanhatsz a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasútra, amelynek végállomásától csupán egyórás sétára található a még mindig zubogó Vörös-kői-forrás.

Szerző:
Egererdő Zrt.
Fotó:
Béres Attila - Facebok / Attis photography
2016. március 3.

A nagy érdeklődésre való tekintettel március 5-én és 6-án is felpattanhatsz a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasútra, amelynek végállomásától csupán egyórás sétára található a még mindig zubogó Vörös-kői-forrás.

 

A hétvégén az első járat 9.25-kor startol a felsőtárkányi Szikla-forrástól, az utolsó szerelvény pedig 16.30-kor indul vissza a Stimecz-háztól mindkét napon. A vonat nem menetrend szerint, hanem az utasok igényei alapján közlekedik. (Elérhetőségek itt.)


Az Egererdő Zrt. Felsőtárkányi Állami Erdei Vasútja 5 kilométer hosszan szeli át a Bükki Nemzeti Parkot, menetideje 25 perc. Hivatalosan áprilistól októberig közlekedik. Az Egeres-völgyi megállónál létesített vadaskertben muflonokat és dámszarvasokat tekinthetsz meg, a Stimecz-házi végállomáson szalonnasütők, focipálya, egy fedett szín és egy másfél kilométeres erdei tanösvény található, amely a Déli-Bükk élővilágát mutatja be.

 


A Vörös-kő-völgyi alsó időszakos forrást a Vörös-kő-völgyön keresztül lehet megközelíteni, csak a vízfolyást kell követni. Látványos vízsugarát annak köszönheti, hogy a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években olyan módon építették ki, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson.

 

 

A kisvasút felsőtárkányi állomásának megközelítése

 

Egerből autóbusszal, személygépkocsival (a 25-ös úton a 7-es kilométerkőnél található a vasútállomás) és kerékpárral, kerékpárúton - amelynek nyomvonala a kisvasút egykori Eger-Felnémet-nyomvonalán fut. Személygépkocsik részére ingyenes parkolási lehetőséget biztosítanak a vasútüzem területén.


A következő héttől már menetrend szerint fog közlekedni az erdei vasút. További információt a www.egererdo.hu-n és az erdészet Facebook-oldalán találsz.

 

A Bükk időszakos karsztforrásairól itt tudhatsz meg többet

 

Kapcsolódó cikkeink:
Újra buzognak az időszakos karsztforrások a Bükkben
Kisvasutak találkozása
Vadregényes kisvasutazás a Bezina-völgyben

Cikkajánló