Ezentúl lovasrendőrök járőröznek a budai hegyekben

Március végétől a Hárs-hegyen találkozhatunk a lóháton poroszkáló rendfenntartókkal, akiknek elsősorban a tájékoztatás és segítségnyújtás lesz a céljuk, nem a büntetés.

Szerző:
Turista Magazin
2023. március 29.

Március végétől a Hárs-hegyen találkozhatunk a lóháton poroszkáló rendfenntartókkal, akiknek elsősorban a tájékoztatás és segítségnyújtás lesz a céljuk, nem a büntetés.

A februári „próbaüzem” után a Pilisi Parkerdő, a Készenléti Rendőrség és a II. Kerületi Rendőrkapitányság közös együttműködésében élesben is bevetik a népszerű kirándulóhely újfajta ellenőrzési módját.

A Pilisi Parkerdő közleménye szerint erre azért van szükség a főváros leglátogatottabb erdőiben, mert a túlzsúfoltság miatt gyakoriak a természetjárók, kutyasétáltatók és kerékpárosok közti konfliktusok. Különösen sokan járnak kikapcsolódni a Hűvösvölgy és a Szépjuhászné között található Hárs-hegyre, ahol ezentúl lovasjárőrök próbálják betartatni az írott és íratlan erdei szabályokat.

Tapasztalataik szerint a kirándulók, kutyasétáltatók és erdei kerékpárosok alapvetően együttműködők és előzékenyek egymással, a problémák legtöbbször tájékozatlanságból fakadnak. Ezért a járőrök a konfliktusok elkerülésében és a tájékoztatásban fognak segíteni, nem a büntetés lesz a céljuk.

Két egyszerű szabályra kell felhívni az erdei közönség figyelmét; egyik a kutyasétáltatókat, a másik a kerékpárosokat érinti.

Ahogy arról korábban a Turista Magazin is írt, a kutyasétáltatók jogszabályban előírt kötelessége, hogy az erdőben kedvencüket – a kutya biztonsága, az erdei élővilág és a többi kiránduló nyugalma érdekében – minden esetben pórázon sétáltassák.

Az erdei kerékpározóknak pedig arra kell figyelniük, hogy védett természeti területen – a Budai-hegység nagy része, így a Hárs-hegy is ilyen – csak a kijelölt kerékpárutakon közlekedhetnek. Természetvédelmi területen kívül pedig csak azokon az erdei ösvényeken közlekedhetnek, amelyek nem jelzett gyalogos turistaútvonalak. Ahogy a Pilis Parkerdő is felhívja rá a figyelmet, a Hárs-hegy erdei ösvényei helyett az elmúlt években kialakított Pilis Bike hálózatát érdemes használni erre a célra.


Cikkajánló