Ezer szavazattal tarolt a pécsi mandulafa

Kihirdették a 2018-as Év Fája verseny győztesét. Most a pécsi havi-hegyi mandulafa vitte a prímet majdnem ötezer vokssal, ezerrel megelőzve a második helyen álló fát.

Szerző:
evfaja.okotars.hu
Fotó:
Gulyás Attila
evfaja.hu
2018. október 19.

Kihirdették a 2018-as Év Fája verseny győztesét. Most a pécsi havi-hegyi mandulafa vitte a prímet majdnem ötezer vokssal, ezerrel megelőzve a második helyen álló fát.

2010 óta rendezi meg minden évben az Ökotárs Alapítvány az Év Fája szavazást, amibe a közönséget is bevonja, ugyanis online bárki szavazhat. Ezzel a környezetünkben élő fákra és a természet értékeire, a mindennapi életünkben betöltött szerepére próbálják felhívni a figyelmet. A versenybe bármelyik közösség nevezhet számára kedves fát vagy facsoportot. Idén 35 jelölt volt, ezek közül a szakmai zsűri választott ki 12 döntőst, ezután pedig az interneten lehetett voksolni. Most összesen 16 423 szavazat érkezett.

 


A pécsi mandula most több mint 1000 szavazattal többet kapott, mint a második helyezett. A több mint 100 éves fa a Havi-hegy csúcsán áll a pécsi Havas Boldogasszony templom mellett. A Hős fa címet idén a római-parti fák nyerték el: az ember és a természet harmonikus együttélésének jelképei, melyek sorsa veszélybe került a hullámtérre tervezett gát miatt - írja az Ökotárs Alapítvány. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa a szebényi tölgyfa lett.

 


A díjazottak nemcsak a címet nyerték el. Az Év Fája speciális kezelést fog kapni, a Hős Fák állapotfelmérésen esnek át, és szintén születik egy kezelési javaslat a számukra, az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa ajándékcsomagot kapott. A döntősök madárodúkkal és -etetőkkel gazdagodtak.

 


A pécsi mandulafa indul 2019 elején az európai versenyben is, ahol már eddig is nagyon jó eredményeket értünk el: háromszor magyar fa lett az első, de a második helyezést is többször elnyertük. Tavaly a zengővárkonyi szelídgesztenye 4. lett.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Véghajrában Az Év Fája szavazás

Indul a közönségszavazás Az Év Fájára

Megvan Az Európai Év Fája verseny győztese

A vadalmafa lesz a középpontban 2017-ben

A három testőrre és a vándorló fákra is lehet szavazni

Cikkajánló