Fantasy-be illő hangulat egy Duna-menti tanösvényen

Elsőre azt hihetnénk, az egyik népszerű, fantasztikus mese díszletei között járunk, valójában azonban egy hazai tanösvény képeit láthatjuk Dvornik Gábor fotósorozatán.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Dvornik Gábor
2019. március 7.

Elsőre azt hihetnénk, az egyik népszerű, fantasztikus mese díszletei között járunk, valójában azonban egy hazai tanösvény képeit láthatjuk Dvornik Gábor fotósorozatán.

Kísérteties hangulatú képekre akadtunk, amelyeket Dvornik Gábor készített a Váci Ártéri Tanösvényen még február elején. A mocsaras jellegű természetvédelmi terület egyik kedvenc helye Gábornak, aki innen nem messze, Sződligeten lakik, így többször volt már alkalma bejárni ezt az izgalmas helyet.

 

 

 

A tanösvény elhelyezkedéséből adódóan minden évben komoly változásokon megy át, például rendszeresek az árvízelöntések, így ez az oka, hogy tél végére ilyen megviseltnek tűnik. Gábor nem tudta pontosan megmondani, hogy vajon ki a terület gazdája, de azt évek óta tapasztalja, hogy valamiképp mindig rendbeteszik a tanösvényt. Reméli, ez idén is így lesz, már csak azért is, mert a terület nem csak adottságait tekintve érdekes, hanem élővilágában is igen gazdag, és nagyon népszerű a környékbeliek körében. A terület jelenleg csak saját felelősségre látogatható, amit egy kis tábla is jelez az elején.

 

 

 

Szerkesztőségünk utánajárt, a tanösvény fenntartója a Göncöl Alapítvány, melynek munkatársai minden évben tesznek egy frissítő karbantartást a területen. Tavasz elején bejárják a tanösvényt, majd önkéntesek segítségével rendbeteszik a környéket és kijavítják a nagyon rossz állapota lévő pallósor-részeket is. Az alapítványtól szakvezetés is kérhető a weboldalukon található telefonszámon.

A Göncöl Alapítvány weboldala: www.goncol.hu

Szakvezetés pedig itt kérhető: +36 20/ 772-7970

 

Visszatérve Gábor képeihez, azok kísérteties hangulata annak is köszönhető, hogy egy téli hajnalon készültek, amikor sűrű köd borította a területet, utómunkálatban csak kisebb szín- és fénykorrekciókat végzett.

 

 

 

 

 

 

 

Köszönjük a képeket Gábornak!

 

Gábor további fotóit ide kattintva nézheted meg.

 

Kapcsolódó cikkek:

Mars a Földön, mars a Gántra! - látványos fotók a gánti Bauxitföldtani Parkról

Farkasaffér és fenséges hiúzok az érintetlen természetből

Gyönyörű havas fotók Magyarországról

Cikkajánló