Farkasokkal találkozott az erdész Füzérnél

A kutyáját megkergették, de végül senkinek nem lett baja.

Szerző:
TM
Fotó:
Ed/Adobe Stock
2020. február 14.

A kutyáját megkergették, de végül senkinek nem lett baja.

Az erdész a golden retrieverjével nagyjából Füzértől egy órányi járásra, egy tölgyes, bükkös erdőben találkozott össze a farkasokkal a délutáni órákban – olvasható az agroforum.hu-n. „Egy hatalmas, kiszáradt kökénybokor mellett mentünk el, a kutya az egyik, én a másik oldalán, amikor hátrapillantottam, és azt vettem észre, hogy a kutyámat, tőlem mintegy 50 méterre, négy, nála nagyobb termetű farkas veszi körül” – mesélte az oldalnak az erdész. A farkasok jelenléte egyébként nem okozott meglepetést, korábban már látták a nyomaikat a környéken.

„Pár pillanatig, mintha a meglepetés mind a két felet megállította volna, majd a legnagyobb falkatag morgás, vicsorgás nélkül támadásba lendült, két kisebb pedig követte.” Az erdész elkezdte behívni a kutyát, és kinézett egy ágas-bogas fát is, amire úgy gondolta, szükség esetén felmászhat. Elővette a telefonját, és videót készített, amin először a kutyája tűnik fel a távolban, majd később néhány farkas is.

A kutya megérkezett az erdész mellé, ő pedig felvett egy ágat, kiabálni és hadonászni kezdett. Ez elriasztotta a farkasokat. „A találkozás 40-50 másodpercig tartott. A kutya komolyabb sérülés nélkül megúszta a kalandot. Hazafelé tartva folyamatosan figyeltem, hogy a falka követ-e minket.” Az erdész elmondása szerint otthon azonnal értesítette a természetvédelmi őrt és a vadászatra jogosult személyt, bár ők már valószínűleg szintén tudtak a farkasok jelenlétéről. Zárójelben még egy dolog, amit ne felejtsünk el: a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény értelmében

veszélyeztetésnek számít, ha valaki a felügyelete alatt álló kutyát „természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja”.

Ha még többet szeretnél megtudni a farkasokról, ne hagyd ki ezt a cikkünket, ha pedig felelősségteljesen szeretnél kutyát sétáltatni az erdőben, a Pilisi Parkerdő összefoglalóját ajánljuk.

Forrás: agroforum.hu

Cikkajánló