Fel a Nagyvillám tetejére!

A Nagyvillámot mindenképp érdemes meghódítani: a Zsitvay-kilátóból tiszta időben a fővárost és 100 kilométeres környezetét is belátni, a Mátrától a Börzsönyön át egészen a Zsámbéki-medencéig.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Gulyás Attila
2015. április 29.

A Nagyvillámot mindenképp érdemes meghódítani: a Zsitvay-kilátóból tiszta időben a fővárost és 100 kilométeres környezetét is belátni, a Mátrától a Börzsönyön át egészen a Zsámbéki-medencéig.

A visegrádi Zsitvay-kilátót 1933-ban építették a 378 méter magas Nagyvillám tetejére, majd 2005-ben műemlékké nyilvánították. Nevét Zsitvay Tiborról kapta, aki a múlt század egyik kiemelkedő személyisége, többek között igazságügyi miniszter, az Országgyűlés elnöke és a Magyar Turista Szövetség védnök-elnöke volt.

 

A kilátóból tiszta időben a fővárost és 100 kilométeres környezetét is belátni, a Mátrától a Börzsönyön át egészen a Zsámbéki-medencéig. A Dunakanyar akár felhős időben is szabad szemmel látható, a jól azonosítható látnivalók irányát a kilátószinten ábrák és feliratok jelzik. A kilátó közelében pihenőhely, sétautak, alpesi és nyári bobpálya, mini golfpálya és étterem található.

 

A kilátó megközelítése

 

A Zsitvay-kilátó Visegrád vagy a 11. számú országút felől a Panoráma úton közelíthető meg gépjárművel, egészen a kilátó alatt lévő parkolóig. Onnan egy körülbelül tíz perces séta vezet föl a kilátóhoz. Visegrádról az országos kék és kék kereszt jelzésen, egyórás sétával érhető el. Visegrádra az Árpád-hídtól induló távolsági busszal lehet eljutni, illetve Nagymaros felől révvel lehet átkelni a Dunán.

 

 

A kilátó nyitva tartása:

Október 1-től április 31-ig

Minden hétvégén:

szombat: 10-18 h-ig

vasárnap: 10-18 h-ig

 

Május 1-től szeptember 30-ig

hétfő: szünnap

kedd-péntek: 11-16 h-ig

szombat-vasárnap: 10-18 h-ig

 

Egyéb időpontok egyeztethetőek!

Telefonszám: 06-20/512 64 01

Rossz idő (jegesedés vagy erős szél) esetén a kilátó zárva tart! 

 

Belépők:

felnőtt: 400 Ft

nyugdíjas: 300 Ft

6-18 éves korig: 200 Ft

6 éves korig: ingyenes

Cikkajánló