Félelmetes porördögöt filmeztek Debrecen mellett – Videó

Debrecen mellett ugyanazon a délutánon nemcsak egy hatalmas porördög kavargott, de itt alakult ki az idei év első hazai tornádója is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
HedgersonPeter77 / Időkép
Forrás:
Időkép
HedgersonPeter77
2022. május 2.

Debrecen mellett ugyanazon a délutánon nemcsak egy hatalmas porördög kavargott, de itt alakult ki az idei év első hazai tornádója is.

A hatalmas porördög május 1-jén alakult ki Debrecentől délre, amelyről HedgersonPeter77 Youtube csatornáján látható az alábbi videó.

(A videóban előforduló trágár szavakért elnézést kérünk!)

Ugyanezen a napon Debrecen közelében nemcsak záporok és zivatarok alakultak ki, de az idei év első hazai tornádója is. A forgószélről az Időkép oldala közölt fotókat.

A porördög és a tornádó látszólag hasonló képződmények, de kialakulásuk más. „A porördög a tornádóval ellentétben a felszínről indul, és rendszerint csak a szűk környezetében kavarja fel a port, leveleket, homokot”— írja az Időkép. „A porördög kialakulása a felmelegedett talajnak és a nyomáskülönbségből adódó szélnek tudható be.” Ezzel szemben a tornádó hevesen örvénylő légoszlopa viharfelhőből kiindulva éri el a földfelszínt.

A napokban az Egyesült Államokban pusztított hatalmas tornádó, amely egy Kansas állambeli kisvárosban okozott hatalmas károkat. A félelmetes és pusztító tornádóról az Időkép oldalán találtok videókat.

Cikkajánló