Félezer gerinces állatfaj pusztulhat ki a következő húsz évben

A vadállat-kereskedelem és más emberi tevékenységek hatásai felgyorsították a szárazföldi gerincesek kipusztulásának folyamatát. Több száz faj már kihalt, és a közeljövőben még több tűnhet el.

Szerző:
TM/MTI
Fotó:
Adobe Stock
2020. június 3.

A vadállat-kereskedelem és más emberi tevékenységek hatásai felgyorsították a szárazföldi gerincesek kipusztulásának folyamatát. Több száz faj már kihalt, és a közeljövőben még több tűnhet el.

515 szárazföldi állatfaj a kihalás szélén áll, és valószínűleg kipusztul 20 éven belül. Ez annyi, amennyi teljes múlt században kipusztult. Az 515 faj fele esetében az egyedszám már kevesebb mint 250. Az állatok többsége a trópusokon és szubtrópusokon élő emlős, madár, hüllő és kétéltű. A Stanford Egyetem tudósai vezette kutatócsoport a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szereplő és a Birdlife International szervezet által 29 400 szárazföldi gerinces fajról összegyűjtött adatok elemzése során jutott a szomorú eredményre.

A kihalás szélén álló szárazföldi gerincesek között van a szumátrai orrszarvú, a Clarión ökörszem, a galápagosi óriásteknős Espanola-szigetén élő alfaja és a harlekin béka, amelyekből kevesebb mint ezer egyed van már csak.

77 faj esetében álltak rendelkezésre történelmi adatok, és a kutatók kimutatták, hogy ezen fajok populációinak 94 százaléka már eltűnt. 388 szárazföldi gerinces faj populációi ötezer egyednél kevesebbet számlálnak, és 84 százalékuk ugyanabban a térségben él, mint az ezer egyedszámnál kisebb fajok, ami a kutatók szerint dominóhatást indíthat el.

„A kihalás kihalást szül” – írták a tanulmány szerzői, akik ezért azt szorgalmazzák, hogy valamennyi ötezer egyedszámúnál kisebb fajt sorolják a súlyosan veszélyeztetett fajok közé az IUCN vörös listáján. „Amit a jelenlegi kihalási válság megelőzéséért a következő két évtizedben teszünk, az fajok millióinak sorsát fogja meghatározni” – hangsúlyozta Gerardo Ceballos, a tanulmány társszerzője, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem Ökológiai Intézetének kutatója.

A kutatók kezdeményezték, hogy a fajok védelmére szülessen globális megállapodás a vadállatok kereskedelmének tilalmáról. „Rajtunk múlik, hogy eldöntsük, milyen világot akarunk hagyni a következő nemzedékekre – egy fenntarthatót vagy egy kietlent, ahol az általunk létrehozott civilizáció széthullik, és nem tovább épül a múlt sikereire alapozva” – mondta Peter Raven, a tanulmány társszerzője.

Forrás: MTI

Cikkajánló