Felöltötték gyönyörű nászruhájukat vízimadaraink

Március elején kezdenek nászruhát ölteni, most pedig már teljes díszben pompáznak. Mondjuk, honnan figyelheted meg ezeket a különleges madarakat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2023. március 27.

Március elején kezdenek nászruhát ölteni, most pedig már teljes díszben pompáznak. Mondjuk, honnan figyelheted meg ezeket a különleges madarakat.

A Nagy-Zsombékban már nászruhát öltöttek a szürke gémek és a nagy kócsagok – adta hírül a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A nagy kócsag és a szürke gém azok közé a madarak közé tartoznak, amelyek tollazata nászidőszakban átalakul, nem is akárhogyan.

„A nagy kócsagok hosszú, fátyolos, nagyon finom szálú szárnytollakat, dísztollakat növesztenek, szinte úgy néznek ki, mintha egy menyasszonyi ruha szoknyarészét viselnék” – fejti ki a nemzetipark-igazgatóság. „A lábuk felső része vörösessé válik, csőrük fekete lesz, a csőrük és a szemük közti csupasz bőrfelület pedig élénkzöld színűre változik.” Körülbelül egy hónapig néznek ki így.

A szürke gémek között már kezdenek kialakulni a párok és jelenleg is zajlik a fészekfoglalás a Nagy-Zsombék melletti facsoportban. A hímek és a tojók náluk is díszruhát öltenek: fekete bóbitatollaik hosszabbak lesznek, melltájékukról is hosszú, szürke tollak nőnek, a csőrük pedig élénk narancssárga lesz.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán azt javasolja, hogy aki szeretné megfigyelni a madarakat, az a Montág-pusztai megfigyelőtorony felé vegye az irányt egy távcsővel. Akár még azt is el lehet kapni, amikor a nászruhás, egymással rivalizáló hímek összeverekszenek egymással, ami nagyon látványos esemény. A Körös-Maros Nemzeti Parknak ezen a részén összesen mintegy 50 pár szürke gém és 10 pár nagy kócsag költ.

Cikkajánló