Feltűntek az első kérészek

Egy Facebook-csoportban osztották meg az idei első tiszai észlelés hírét.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
László Tálas / Tiszavirágzás Facebook
Forrás:
Tiszavirágzás Facebook
2023. június 16.

Egy Facebook-csoportban osztották meg az idei első tiszai észlelés hírét.

Evezés közben, Tiszakécske környékén látta meg az első hím tiszavirágokat Tálas László, és az örömhírt azon melegében megosztotta a Tiszavirágzás nevű nyilvános Facebook-csoportban, június 12-én. Később, estefelé nőegyedet is látott repülni.

Mint írja, korábban már előfordult, hogy tévesen arra a következtetésre jutottak, ha egy-két példány megjelent, napról napra egyre többen lesznek, de ez nem így van.

„…az arányosságot ők másképpen értelmezik. Van, hogy egy-egy ilyen elővirágzásos megjelenés után napokig nincs semmi, aztán megint mutatnak magukból valamit, aztán csend pár napig. Aztán beindul és nem áll meg. De ezt kiszámítani nem lehet” – osztja meg a tapasztalatait.

A nyár legszebb természeti jelensége a legnagyobb európai kérészfajunkhoz köthető, ami 2,5-3,8 cm-esre nő meg. A tiszavirágzás nagyon rövid ideig, csak néhány órán keresztül tart, így érdemes készenlétben állnia annak, aki látni szeretné. A jelenség kezdete szinte kiszámíthatatlan, befolyásolja a hőmérséklet, a vízállás, a szélviszonyok és a felhősödés.

Cikkajánló