Hírek

Egy kérész csodálatos átváltozása 2 percben - videó

Már mi is tűkön ülve várjuk a tiszavirágzást, addig is itt egy tavalyi videó: hihetetlen szerencséje volt Mariannak, akinek a Tisza-parti üldögélés közben egy kérész szállt a combjára, és közelről nézhette végig az átalakulást, amit fel is vett videóra, és megosztott a Facebook-oldalán. 

Szerző:
TM
Fotó:
facebook.com / Király Mariann
2019. június 17.

Már mi is tűkön ülve várjuk a tiszavirágzást, addig is itt egy tavalyi videó: hihetetlen szerencséje volt Mariannak, akinek a Tisza-parti üldögélés közben egy kérész szállt a combjára, és közelről nézhette végig az átalakulást, amit fel is vett videóra, és megosztott a Facebook-oldalán. 

A felvételen közelről láthatod egy tiszavirág átalakulását, egészen az elrepülés pillanatáig.

 

 

Ha szerencséd van, te is meglesheted ezt a csodálatos jelenséget a Tiszán és mellékfolyóin. A tiszavirág Európa legnagyobb testű kérészféléje, és általában június első felében látványos násztáncba kezd. A pontos dátumot csak saccolni lehet, mert a rajzás időpontja nincs kőbe vésve, a vízállás és az időjárás függvényében változhat, és rövid ideig tart. A jelenség az alkonyati órákban éri el a csúcspontját, amikor több tíz- vagy akár százezres nagyságrendben röpködnek a víz felett a tiszavirágok.

 

 

Eddig csak a Bodrogon lehetett jelentős számú tiszavirágot látni, a folyó így nézett ki június 14-én:

 

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szintén június 14-én posztolt arról, hogy a Tiszán ugyan még nem, de a Maroson már láttak egy-egy tiszavirágot. Biztosat még ők sem tudtak mondani, de az elérhetőségeiken lehet jelentkezni kishajós túrára, amit természetvédelmi őr vezet.

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság idén is szervez szakvezetéses tiszavirágrajzás-megfigyelő túrákat Dobapusztán, a Tiszakürti Arborétumban, a tiszafüredi Albatrosz kikötőben és a Felső-Tiszán. Ezeken a helyeken egyelőre még csak néhány példányt látni, de ezen az oldalon fel lehet iratkozni a hírlevélre, így a nemzetipark-igazgatóság azonnal értesíti a jelentkezőket, amint beindult a kérészek násztánca. A legfrissebb infókat a tiszavirágzásról ide kattintva találod.

 

Mi a tiszavirág?
A tiszavirág (Palingenia longicauda) a legnagyobb európai kérész; 2,5-3,8 cm-es, a fehér farksertéivel 12 cm hosszú is lehet. A nőstényeknek a hímekhez képest nagyobb szárnyuk és testük van, farksertéi rövidebbek, így gyorsabb repülésre képesek. Egy nőstény általában 7-8000 db petét rak a víz felszínére. A megtermékenyített peték a fenékre süllyednek, kikelnek, majd az aljzatba és a partoldalba fúrják magukat, és az iszap szerves korhadékával táplálkoznak. Az egyedfejlődésük 3 évig tart, s közben kb. 20-szor vedlenek. A kifejlett kérészek három év múltán emelkednek fel a víz felszínére. A tiszavirágok ezután kezdenek el repülni, párosodnak, majd elpusztulnak. A tiszavirág egyedeinek tömeges megjelenését és a folyó fölötti násztáncát hívja a népnyelv tiszavirágzásnak. A rovar védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint egyedenként. Az élő és az elhullott egyedek gyűjtése egyaránt tilos. Bűncselekmény, ha valaki a rovarok telepét felássa, illetve ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt össze. Büntetőjogi kategória az is, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és ezáltal megzavarja, elpusztítja a kérészeket.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Tiszavirágrajzás zajlik

Rendőri felügyeletet kapnak a kérészek

 

 

Cikkajánló