Felújított várral és színes programokkal vár Eger

Az egriek szinte egy új várat építenek, hogy még többen érkezzenek a hevesi megyeszékhelyre. A jól bevált programok mellett idén új meglepetésekkel is találkozhattok.

Szerző:
eger.hu - TM.hu
Fotó:
Dabis Balázs Silvius
2015. június 15.

Az egriek szinte egy új várat építenek, hogy még többen érkezzenek a hevesi megyeszékhelyre. A jól bevált programok mellett idén új meglepetésekkel is találkozhattok.

A Dobó téren már befejezéséhez közeledik a felújítás

 

Eger önkormányzata az idén is gazdag programkínálattal igyekszik mindenkit Egerbe csábítani és megmutatni a város sokszínűségét. Ha 2015 nyarán Egerbe látogatsz, személyes tartalommal töltheted meg a jól bevált szlogent: „Eger a te történeted!”


Egri vár, Bikavér és Csillag, Dobó és Gárdonyi, barokk és Török Fürdő - megannyi szó és kifejezés, melyről rögtön a hevesi megyeszékhely jut eszünkbe. A megújult Egert nemcsak látni kell, hanem érdemes átélni, megélni! Ehhez minden segítséget meg is ad a város. 2015-ben is várják vendégiket a már jól ismert gasztronómiai, kulturális és történelmi fesztiválok.

 

Jumurdzsák blogja
Az elmúlt évek sikerein felbuzdulva 2015-ben is online-játékra hívják az egriek az országot: ismét blogol majd a félszemű a város honlapján, az eger.hu oldalon. Kálloy-Molnár Péter és Süveges Gergő után újból egy ismert hazai közéleti személyiség osztja meg az országgal a saját, személyes egri történeteit rejtélyes módon, úgy, hogy az Egri csillagok hírhedt törökjének szerepében tetszeleg. Hogy ki ő? - azt idén is nektek kellene kitalálnotok. A helyes megfejtők jutalma ez alkalommal sem marad el!

 


A ferencesek temploma

 

Eger egy kicsit minden magyar ember városa - mindenkinek kell, hogy legyen egy igazi, egri története!

 

Költözz Egerbe!
A „Költözz Egerbe!” projekt keretében a sport, a kultúra, illetve a celeb világ területéről jól ismert személyeket költöztetik a városba. A meghívás lényege: jöjjenek el, nézzék meg és mondják el országnak-világnak, hogy milyen érzés egy kicsit egrivé válni.
 

 

Kovács Kati Egri Dal Verseny (KKEDV)
A Kovács Kati Egri Dal Verseny (KKEDV) a Kossuth- és Liszt-díjas művésznő öt évtizedes pályafutása előtt tiszteleg. A versenyt általános és középiskolás diákokból álló alkalmi, vagy állandó kórusok (vokális együttesek) számára szervezik meg. A KKEDV döntőjét 2015. október 27-én tartják Egerben. A verseny díszvendége és díjátadója maga a művésznő, a város díszpolgára lesz, aki a döntő estéjén koncertet is ad Egerben.
www.eger.hu/kovacskati

 

 

Egerben szinte egy új várat építenek

 

Egri Vár
A 2015-ös évben megújul az Egri Vár, amely 2015. június 20-án a Múzeumok Éjszakája vidéki központja lesz. Elkészült a panoráma-várfalsétány, daru dolgozik a több mint 30 éve bezárt Török kertben és a Vár legmagasabb pontja, a Szép-bástya újjáépítésén. Miközben a kivitelezők a földalatti kazamata-rendszer teljes felújításán munkálkodnak, a Dobó István Vármúzeum kínálata új, interaktív kiállításokkal gyarapodott. Bővült a 3D mozi kínálata és elindult az „interpretátori” bemutatók sorozata, így akár ezeréves időutazást is tehet a látogató. A Várban augusztus 1-2 között ismét lesz Gárdonyi Géza Irodalmi Fesztivál. Míg augusztus 14-16 között a Végvári Vigasságokon ismét újraéled a múlt, amikor korhű ruhákban újrajátszák az 1552-es ostrom történéseit.

 Az egri minoriták a kontinens legszebb barokk templomával büszkélkedhetnek

 

EGRI PROGRAMKÍNÁLAT

2015. június 20. - Múzeumok éjszakája az Egri Várban
A Dobó István Vármúzeum 2015-ben a Múzeumok Éjszakája országos programsorozat vidéki fő helyszíne. A látogatókat 16. századi egri vitézek és muzeológusok is várják, akiket bátran lehet faggatni! A cél az, hogy egyetlen éjszaka során betekintést adjunk Eger és Magyarország ezeréves történelmébe. Fegyverbemutatókkal, életképekkel tesszük kézzelfoghatóvá az elmúlt évszázadok hétköznapjait, így 1552 eseményeit is. Az Egri Vár zenés és táncos produkciókkal, gasztronómiai különlegességekkel, összművészeti bemutatókkal változik izgalmas történelmi forgataggá.
Bővebben: www.egrivar.hu

 

2015. június 20 - augusztus 8. - Agria Nyári Játékok
Az Agria Nyári Játékok szabadtéri színház idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. A Líceum udvarán színházi produkciókkal, táncelőadásokkal várják az érdeklődőket. Augusztus 7-én és 8-án ismét bemutatják az Egri Csillagok című musicalt, amely már 11 éve sorozatban töretlen közönségsiker. Bővebben: www.agrianyarijatekok.hu


2015. június 25-28. - Kaláka Fesztivál
Idén 36 éves Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja, a Kaláka Fesztivál, melynek Eger már negyedik alkalommal ad otthont. A nagysikerű, széles közönséget megmozgató és jól ismert rendezvénysorozat koncertekkel, kiállításokkal, családi programokkal várja az érdeklődőket. Az Egri Várban fellép többek között a Csík zenekar, a Besh-O-Drom, a Balkán Fanatik, a Vodku, az Etnofon Zenei Társulás, a Romengo, a Vujicsics együttes, a M.É.Z. és számos más formáció. A belváros terein rendezett ingyenes filmes, irodalmi és zenei programok is remek kikapcsolódást biztosítanak kicsiknek és nagyoknak. Bővebben: www. kalakafesztival.hu

 

2015. július 6-10. V. - Országos Bárzenész Találkozó
A Bárzenész találkozó évről évre remek - és ingyenes - szabadtéri koncerteket kínál Eger belvárosában, a Kis Dobó téren, az Érsekkertben (a Bikavér Ünneppel közös program), a Bartakovics Béla Közösségi Házban és az Uránia Moziban, valamint az Agria Park bevásárlóközpont csodás parkjában. A bárok hangulatát, a nyáresti teraszokon szóló élőzenét, a halk zongorajátékot idézi fel az idei évben többek között Bangó Margit, Rácz Kati és Szulák Andrea.

Bővebben

 

2015. július 9-12. - XIX. Egri Bikavér Ünnep Szent Donát Napján
Az Egri Bikavér Ünnep országos hírnevet szerzett magának az elmúlt csaknem két évtizedben. A város legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye több tízezer borkedvelőt vonz évente. Olyan borfesztivál ez, ahol a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a bor, a gasztronómia és a kultúra hármas összhangjára. A négy napos Egri Bikavér Ünnep önmagában egy fogalom, egy hangulat, egy életérzés, melyet csak a helyszínen lehet átélni: a festői szépségű Érsekkert, a kiváló egri borok és a nedűkhöz készített étkek várják az Egerbe látogatókat.

Bővebben: www.bikaverunnep.hu

 

2015. augusztus 14-16. - Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál
Élje át az 1552-es ostromot és az egriek győzelmének dicső pillanatait! A történelmi és kulturális fesztivál a 16. században élt egri várvédők és az oszmán haderő küzdelmeit, az akkor élt katonák mindennapjait, a kor kulturális életét és gasztronómiájának jellemzőit mutatja be. A kulturális és ismeretterjesztő programok igazi középkori kavalkádot varázsolnak Eger utcáira és az Egri Várba. A Vigasságok csúcspontjaként csaknem 150, korhű viseletbe öltözött hagyományőrző eleveníti fel az 1552-es, 38 napos ostromot és Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének jól ismert jeleneteit.
Bővebben: www.egrivar.hu


2015. augusztus 21-23. - Szépasszonyok Fesztiválja
Szépasszony-völgyi pincék, éttermek, szállodák adnak otthont a művészi nyelven megfogalmazott „asszonyi” sorsot bemutató, szórakoztató előadásoknak, koncerteknek, táncelőadásoknak, pince-randevúknak.

Bővebben: www.ekmk.eu

 

 

 

 

Nemrég megírtuk, hogy:

 Megújul és feltárja titkait az Egri vár

 

Cikkajánló