Hírek

Fészkére száll a szürke gém

A Körös–Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Maros-ártérben már költésre készülődnek a szürke gémek.

Szerző:
TM
2020. március 22.

A Körös–Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Maros-ártérben már költésre készülődnek a szürke gémek.

Elfoglalták költőtelepeiket, javában tatarozzák fészkeiket, és hamarosan megkezdődik a tojásrakás időszaka a szürke gémeknél – olvasható Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Általában olyan helyeken létesítenek költőtelepeket, ahol megfelelő nyugalom és vízfelület áll rendelkezésükre. A Maros-ártér ebből a szempontból ideális, nem véletlen, hogy már hosszú idő óta két költőtelep is van itt. Az egyik a hullámtérben, a Körös–Maros Nemzeti Park védett területén belül, a másik pedig egy szigeten található. Mindkét telepen több mint negyven pár fészkel.

szgem_BG
Fotó: Balogh Gábor

Tavasszal igen korán térnek vissza, de az is előfordul, hogy áttelelnek, ha találnak megfelelő vízfelületet (például egy termálvizes tavat). A gémfélék közös jellemzője, hogy tavasszal nászruhát öltenek, amely a szürke gém esetében a fejtetőn, illetve a nyakon található hosszú fekete dísztollakat jelenti. Korábban úri hölgyek és urak kedvelt kalapdísze volt.

szürkegém_2
Fotó: Szél Antal István

Ma már a szürke gémet (Ardea cinerea) tilos vadászni, védett faj Magyarországon, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Fészküket az ártéri erdők magas fáira rakják, egy-egy fán akár tucatnyi fészek is van. A tojók általában 3-6 tojást raknak, melyekből 24-25 nap elteltével bújnak elő a fiókák. Hím és tojó felváltva kotlanak, a cserét néha látványos ceremónia előzi meg. Főleg halakra vadászik, de békákat, rovarokat, pockokat, egereket és madárfiókákat is megfog. Türelmes, magányos vadász, addig áll egyedül egy helyben, amíg el nem kapja a zsákmányt. A videó megmutatja, hogyan csap le hirtelen kardszerű csőrével a prédára.

Forrás: kmnp.hu


Cikkajánló
Miben segíthetünk?