Fészkére száll a szürke gém

A Körös–Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Maros-ártérben már költésre készülődnek a szürke gémek.

Szerző:
TM
2020. március 22.

A Körös–Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Maros-ártérben már költésre készülődnek a szürke gémek.

Elfoglalták költőtelepeiket, javában tatarozzák fészkeiket, és hamarosan megkezdődik a tojásrakás időszaka a szürke gémeknél – olvasható Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Általában olyan helyeken létesítenek költőtelepeket, ahol megfelelő nyugalom és vízfelület áll rendelkezésükre. A Maros-ártér ebből a szempontból ideális, nem véletlen, hogy már hosszú idő óta két költőtelep is van itt. Az egyik a hullámtérben, a Körös–Maros Nemzeti Park védett területén belül, a másik pedig egy szigeten található. Mindkét telepen több mint negyven pár fészkel.

Tavasszal igen korán térnek vissza, de az is előfordul, hogy áttelelnek, ha találnak megfelelő vízfelületet (például egy termálvizes tavat). A gémfélék közös jellemzője, hogy tavasszal nászruhát öltenek, amely a szürke gém esetében a fejtetőn, illetve a nyakon található hosszú fekete dísztollakat jelenti. Korábban úri hölgyek és urak kedvelt kalapdísze volt.

Ma már a szürke gémet (Ardea cinerea) tilos vadászni, védett faj Magyarországon, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Fészküket az ártéri erdők magas fáira rakják, egy-egy fán akár tucatnyi fészek is van. A tojók általában 3-6 tojást raknak, melyekből 24-25 nap elteltével bújnak elő a fiókák. Hím és tojó felváltva kotlanak, a cserét néha látványos ceremónia előzi meg. Főleg halakra vadászik, de békákat, rovarokat, pockokat, egereket és madárfiókákat is megfog. Türelmes, magányos vadász, addig áll egyedül egy helyben, amíg el nem kapja a zsákmányt. A videó megmutatja, hogyan csap le hirtelen kardszerű csőrével a prédára.

Forrás: kmnp.hu


Cikkajánló