Figyeld te is a 2023-as Év lepkéjét, és nyerj!

Megfigyelési versenyt indított az MME Lepkevédelmi Szakosztálya, amelyben az 2023-as Év lepkéjét, a fecskefarkú pillangót kell figyelni a természetben. Az első 5 legtöbb megfigyelést összegyűjtő versenyző értékes díjazásban részesül.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MME Lepkevédelmi Szakosztály
2023. április 11.

Megfigyelési versenyt indított az MME Lepkevédelmi Szakosztálya, amelyben az 2023-as Év lepkéjét, a fecskefarkú pillangót kell figyelni a természetben. Az első 5 legtöbb megfigyelést összegyűjtő versenyző értékes díjazásban részesül.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztályának adatgyűjtési versenyének nem titkolt szándéka, hogy felhívja a figyelmet a 2023-as Év lepkéjét, a fecskefarkú pillangót, valamint általánosságban a lepkéket érintő természetvédelmi problémákra és ritkulásuk okaira.

A fecskefarkú pillangó (Papilio machaon) az utóbbi évek kései hideg vagy akár fagyos napjai és az intenzív vegyszerhasználat miatt bizonyos területeken igencsak megfogyatkozott.

De a megfigyelési játék jó alkalom arra is, hogy minél több adatot, információt gyűjtsenek be a tudományos munkákhoz, így az adott faj védelme érdekében tenni kívánt lépések is könnyebbé válhatnak.

A versenyben való részvételhez két helyen kell regisztrálni, egyrészt az izeltlabuak.hu oldalán, ahová a megfigyelt lepkékről készült fotókat kell majd feltölteni, utána pedig magára a játékra is fel kell regisztrálni ebben a dokumentumban. A megfigyelési versenyben nemcsak a fecskefarkú lepke kifejlett példányairól készült fotókat fogadnak el, hanem bármely stádiumáról, így a petéről, hernyóról, bábról készült fényképeket is. Viszont nem fogadják el a bábbőr/bábhüvely vagy egyéb testrész, valamint elhullott állatról készült képeket.

Hazánkban négy pillangó faj él, közülük az egyik legelterjedtebb a fecskefarkú lepke vagy fecskefarkú pillangó. Sokan azt hiszik, hogy a lepke és a pillangó ugyanaz, pedig a pillangók (Papilionidae) egy rendszertani család a lepkék rendjén (Lepidoptera) belül. A fecskefarkú pillangó világszinten egy igen széles körben elterjedt faj, majdnem az egész északi féltekét benépesíti. Hazánkban országszerte elterjedt, bár a hegy- és dombvidékeken gyakoribb. Három nemzedéke áprilistól – melegebb években már márciustól – repül egészen szeptemberig.

A fecskefarkú pillangó (Papilio machaon) védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint.

A szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy a résztvevők az etikai szabályokat maradéktalanul betartsák, így érthető, hogy a játékra befogott, nevelt és manipulált állatokról történt megfigyelések NEM nevezhetők.

Az Év lepkéje megfigyelési verseny 2023. április 3-tól november 30-ig tart, az eredményhirdetés időpontja: 2023. december 4.

A játékkal kapcsolatos további információkat ide kattintva találtok.

Cikkajánló