Fődíjas lett az MTSZ térképe a Szép Magyar Térkép pályázaton

Bába Imre és Bagaméri Gergely alkotása, a Gerecse hegység turistatérképe mellett a Csopak és környéke geotúratérképe is fődíjas lett. A nyertes térképekből kiállítás is nyílt az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) dísztermében.

Szerző:
MTI/Bába Imre
Fotó:
Térkép: Bába Imre
2019. április 3.

Bába Imre és Bagaméri Gergely alkotása, a Gerecse hegység turistatérképe mellett a Csopak és környéke geotúratérképe is fődíjas lett. A nyertes térképekből kiállítás is nyílt az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) dísztermében.

Az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék és az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárának pályázata 1996-ban indult, idén már 24. alkalommal díjazták a legjobb térképeket. Ebben az évben 10 pályázó 25 alkotással nevezett.

  

A díjnyertes térkép a 2018-as Gerecse 50 teljesítménytúrára készült, a hátoldalán a négy túratáv útvonla és leírása található 

 


A zsűri a pályaművek díjazásában nem állított fel külön kategóriákat, minden térképet egységesen, esztétikai és kartográfiai szempontból értékelt. A Gerecse-térkép a hegységben való tájékozódáshoz nyújt segítséget a felhasználók számára a túrautak pontos megjelenítésével. Zentai László professzor, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője kiemelte, hogy a térkép erénye az újszerű túrázást segítő időtávok feltüntetése, a Duna vízi sport tematikájának megjelenése, a szép domborzatárnyékolás és a harmonikus színkezelés, illetve megemlítette még, jó dolog, hogy a hátoldalon túraleírások is szerepelnek. A térképet Bába Imre és Bagaméri Gergely, a Magyar Természetjáró Szövetség térképészei készítették.

 


Első helyezést ért el a Schwarcz Térkép Térképkészítő Műhely Csopak és környéke geotúratérképe is. Az 1:30 ezer méretarányban készült térkép nem mindennapi témájával, valamint igényes kialakításával nyerte el a zsűri tetszését.


További két alkotást, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának Magyarország Nemzeti Atlasza című kiadványát, valamint a Geoform Mérnök Stúdió Kft. VIKKA nevű, országos közhiteles víziközműkataszter weboldalának térinformatikai rendszerét dicséretben részesítette a zsűri.

 

A díjnyertes Gerecse-térkép korlátozott darabszámban 1490 forintért megvásárolható az MTSZ webshopjában, a turistashop.hu oldalon.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Tájold be magad! - Túrázás klasszikus eszközökkel

Mostantól te is tesztelheted a Tátra interaktív lavinatérképét

A Kéktúra térképe is dicséretet kapott

 

Cikkajánló